Šokantno! Pogledajte šta luđaci rade vozeći kroz tunele u Hrvatskoj [VIDEO]

Region
Šokantno! Pogledajte šta luđaci rade vozeći kroz tunele u Hrvatskoj [VIDEO]
Prometna nesreća kod Varaždina prije dva dana u kojoj su – zbog nepropisnog pretjecanja - život izgubile četiri osobe, a još dvije su teško ranjene nastavak je tragičnog niza prometnih nesreća u kojima je, očito, ključnu ulogu odigrao ljudski faktor.zna - 500 kuna.

Prometna nesreća kod Varaždina prije dva dana u kojoj su – zbog nepropisnog pretjecanja - život izgubile četiri osobe, a još dvije su teško ranjene nastavak je tragičnog niza prometnih nesreća u kojima je, očito, ključnu ulogu odigrao ljudski faktor.

Inače, stručnjaci će reći da su za sigurnost prometa odgovorni čovjek, vozilo i okoliš, no uzme li se u obzir da je održavanje vozila ipak na čovjeku, njegova uloga je još i veća pa se po nekim statistikama uzima da ljudski faktor ključan kod čak 95 posto nesreća. A upravo je to faktor najviše podložan oscilacijama…

Index je od Hrvatskih autocesta dobio snimke nadzornih kamera na dijelu prometnica koje su u njihovoj nadležnosti i na nekima od njih se stvarno može lijepo vidjeti koliko su vozači spremni iz samo sebi jasnih razloga riskirati i svoju sigurnost, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Kamere na naplatnim postajama Demerje u lipnju ove godine tako su snimile dva kamiona čiji se vozači, obojica, u posljednji čas predomišljaju bi li svoj put nastavili u pravcu kojim su krenuli ili, pak, bi im možda bilo zgodnije urikverc se vratiti odakle su došli pa – vjerojatno – produžiti do naplate na Lučkom. Motiv nejasan, manevar skandalozno glup. Za razliku od njih, a također u lipnju, vozač kod čvora Sveta Helena suvereno drži pravac koji si je zadao. Jedini problem je utoliko što je riječ o – kontrasmjeru.

Na snimkama HAC-a zaista se može naći koješta pa su tu, osim vozača koji ponavljaju isti prekršaj pa voze u suprotnom pravcu i 'specijalci' koji zaustavljaju automobile nasred tunela, oni malo manje sigurni kud zapravo idu i koji se onda unatraške vraćaju autocestom, itd.

Uglavnom, čine sve ono čemu se prosječni vozač ni najmanje ne nada da će zateći na autocesti. 
Prema statistikama prometne policije ispada da se opasni trendovi ne mijenjaju baš osobito puno, bez obzira na relativno visoke kazne kojima se ti prekršaji sankcioniraju.

Recimo, u sedam mjeseci ove godine zabilježili su 1227 prekršaja vožnje u suprotnom, odnosno zabranjenom smjeru, od čega se 26 prekršaja odnosi na autoceste, brze ceste ili ceste namijenjene isključivo za promet motornih vozila, dok je lani istom razdoblju evidentirano 1487 takvih prekršaja (17 ih otpalo na autoceste, brze ceste ili ceste namijenjene za promet motornih vozila). Kazne za ove prekršaje navedene su u članku 49. Zakona o sigurnosti prometa na cestama - od pet do 15 tisuća kuna ili kazna zatvora u trajanju od 60 dana.

Kad je u pitanju kršenja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja se odnosi na kretanja pješaka, zaprežnih vozila, bicikala ili općeito vozila koja ne mogu razviti brzinu veću od 60 kilometara na sat po autocestama, u sedam mjeseci 2016. godine zabilježeno je 97 takvih prekršaja. U istom periodu lani - 130.  
Zakon baš ne pozdravlja niti zaustavljanje i/ili parkiranje automobila na autocesti osim na za to predviđenoj površini, odnosno, ako je to već nužno, obavezno je vozilo čim prije ukloniti. Bez obzira na to, ove godine u takav se manevar upustilo 40 vozača, lani 47. Kazna - 500 kuna.

Prilično su začudni i momenti u kojima se vozači odlučuju autocestom voziti urikverc ili pak se polukružno okretati. Ove godine je takvih bilo 16, lani 14. Kazna - 2000 kuna. Po autocestama je zabranjeno je i šlepanje drugog vozila koje se samo ne može kretati. Ove godine su se svejedno u to upustila četiri vozača, lani dvojica.

Kad je u pitanju divljanje po autocestama i demonstracija navodnih vozačkih vještina, tu se vozači bitno lakše odlučuju na kršenje zakona. Iako bi se autocestama morali kretati krajnjom desnom trakom, osim ako ona nije zakrčena kolonom, u prvih sedam mjeseci ove godine to je slovo zakona ignorirao 1041 vozač, lani u istom periodu njih 1121. Propisana kazna za to je 500 kuna. 
Bahatluk i srodni oblici ponašanja koji podrazumijevaju slalom vožnje, pretjecanja po zaustavnom traku, ne držanje razmaka i požurivanje ostalih blendanjem, također nisu nešto prema čemu je zakon osobito blagonaklon, točnije, propisana kazna za to je 2000 kuna.

Lani su prometni policajci ispisali 270 takvih prekršajnih naloga, lani 167.

Tijekom sedam mjeseci 2016. godine nije evidentiran niti jedan prekršaj parkiranja, zaustavljanja, polukružnog okretanja ili vožnja u rikverc u tunelu (za što je zapriječena kazna od tisuću do dvije kuna), a lani je u takvom manevru zatečen jedan vozač. No, neki su skloni u tunelima zaboraviti upaliti kratka svjetla, što ih može koštati 500 kuna. Ove je godine prometna policija zabilježila 100 takvih prekršaja, lani 117. 

(Index.hr)

 

 

Ne propustite