PO PRVI PUT U HISTORIJI: Musliman imenovan za federalnog sudiju u SAD-u

Svijet
PO PRVI PUT U HISTORIJI: Musliman imenovan za federalnog sudiju u SAD-u
Washington: Američki predsjednik, Barack Obama je u utorak ispisao historiju, nominirajući po prvi put muslimana za federalnog sudiju, Abid Qureshi.

Washington: Američki predsjednik, Barack Obama je u utorak ispisao historiju, nominirajući po prvi put muslimana za federalnog sudiju, Abida Qureshi. 

"Počašćen sam da nominujem gospodina Qureshija, da služi sa američke, sudske klupe", rekao je Obama u izjavi. "Ja sam uvjeren da će on služiti američkom narodu predano i postojano kada se tiče pravde." 

Neobično je da se Qureshi nominovao za federalnog sudiju, okruga Columbia.

Ova nominacija ima i svoju simboličku vrijednost. Ona je došla u vrijeme  kaotične predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, koji smatra da muslimanski federalni sudija neće njemu suditi pravedno jer je on do sada mnogo puta na loš način prozivao muslimane. Trump, je također rekao da Latinski sudija ne bi mogao poziciju izvršavati pravedno jer je rekao da na američko-meksičkoj granici treba podići granicu koja se ne prelazi.

"Pozivam predsjednika Obamu da razgovaramo o ovoj nominaciji i veoma važnom koraku, kako bi najbolje služili američkom pravu", rekao je Farhana Kera, direktor američkih advokata. "Ovo je veoma važan korak kako bi muslimani učestvovali u američkom pravu", istaknuto je. 

Ova nominacija Qureshija nije konačna, uvijek je moguće da se nominacija promijeni. Ukoliko Hillary Clinton pobijedi u novembru, velika je vjerovatnoća da će on biti federalni sudija. 

(Haffington post)

Ne propustite