Hoće li se koalicija konačno dogovoriti?

Bosna i Hercegovina
Hoće li se koalicija konačno dogovoriti?
Danas zasjeda Dom naroda federalnog Parlamenta. Pred delegatima će se, pored ostalog, naći i izmjene Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, koje su bile predmetom nesporazuma u vladajućoj koaliciji u Federaciji.

Danas zasjeda Dom naroda federalnog Parlamenta. Pred delegatima će se, pored ostalog, naći i izmjene Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, koje su bile predmetom nesporazuma u vladajućoj koaliciji u Federaciji.

Suština nesporazuma između delegata HDZ-a i SDA, kada su u pitanju pomenute izmjene zakona odnosi se na to koji bi sud bio nadležan za pokretanje sudskih sporova. Da li je to Kantonalni sud ili Vrhovni sud Bosne i Hercegovine.

Još u junu mjesecu amandman na vladine izmjene o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti boračko invalidske zaštite, podnio je klub delegata iz reda hrvatskog naroda.

“Mi smo preedvidjeli ovim amandmanom da se nadležnost nad upravnim sporovima delegira kantonalnim sudovima umjesto prema Vrhovnom sudu, jer Vrhovni sud, jednostavno zbog obima posla, nije u mogućnosti to kvalitetno odraditi" - kazao je šef kluba Hrvata Tomislav Martinović.

Podsjećamo, federalna Vlada je razmatrala ovaj amandman i odbila ga kao neosnovan, a u obrazloženju piše da samo pred Vrhovnim sudom BiH može biti osigurana jednakost u postupanju u sudskom postupku.

“Smatramo da su kantonalni sudovi u proteklom periodu različito presuđivali kada su u pitanju borci u pojedinim predmetima i zbog toga smatramo da bi trebalo da ostane da je Vrhovni sud taj koji treba da rješava ova pitanja” - naglasio je federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.

Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas će raspravljati i o Prijedlogu zakona o konverziji kredita sa valutarnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke. Predlagač zakona, koji federalna vlada ne podržava, je Komisija predstavničkog doma, formirana isključivo za rješavanje ovog problema.

Ne propustite