Koalicioni partneri optimistični, razgovori se nastavljaju

Aktuelno
Koalicioni partneri optimistični, razgovori se nastavljaju
Završen je sastanak koalicionih lidera u Federaciji. Delegacije SDA, SBB i HDZ-a BiH, su u zgradi Predsjedništva BiH razgovarali o aktuelnim temama, a Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović su se nakon razgovora obratili novinarima.

Završen je sastanak koalicionih lidera  u Federaciji. Delegacije SDA, SBB i HDZ-a BiH, su u zgradi Predsjedništva BiH razgovarali o aktuelnim temama, a Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović su se nakon razgovora obratili novinarima.

Lider SDA, Bakir Izetbegović je izrazio zadovoljstvo obavljenim razgovorima. Prema njegovom mišljenju raščistile su se mnoge teme.  

"Razgovarali smo skoro pet sati i mogli smo da razgovaramo još deset i ne bi bilo puno. Razgovori će se nastaviti. Iduće godine idemo u intenzivnu izgradnju cesta i autoputeva diljem Federacije BiH. Našli smo i neka rješenja koja će olakšati rad Kliničkih centara u Sarajevu, Tuzli i Mostaru", kazao je Izetbegović.

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je novinarima da sada ima malo više optimizma nego ranije, a naglasio da će se težiti što većoj koheziji kako u izvršnoj, tako i u zakonodavnoj vlasti, a sve u cilju izbjegavanja bilo kojeg oblika preglasavanja ili kršenja procedura.

“Dogovorili smo se da koristimo jedan kriterij za uvažavanje i partnerstvo. Ideja je tražiti rješenje za svaki problem i međusobno se uskladiti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti kako bi se izbjegao bilo koji oblik preglasavanja i kršenja procedura. To je ključni dogovor. Ako bismo to poštivali uvjeren sam da ćemo onda slijediti pravila. U Predsjedništvu smo za ove dvije godine imali toliko sjednica, a da nijedna tačka dnevnog reda ne čeka, rekao je Čović nakon sastanka.

Novinarima se obratio i lider SBB-a Fahrudin Radončić, a i on je naglasio da je sastanak bio veoma konstruktivan.

"Danas se sa nama našlo još 15- tak vrlo odgovornih funkcionera, ministara, direktora. Današnji razgovori su bili vrlo konkretni i konstruktivni. Danas sam možda prvi put sretan što sam ušao u politiku jer smo se bavili operativnim dogovorima i čini mi se da ova vlast pokazuje punu odgovornost, iako je vrijeme predizbornih kampanja pred Lokalne izbore da rezultati prema građanima i reforme idu prema boljem i tu sam apsolutni optimista", rekao je lider SBB-a Fahrudin Radončić. 

Razgovori se nastavljaju, a tema će biti funkcionisanje državne vlasti kao i stanje u Vijeću ministara. 

 

 

Ne propustite