Potpredsjedniku Salkiću nije dozvoljeno korištenje sale Narodne skupštine RS-a

Bosna i Hercegovina
Potpredsjedniku Salkiću nije dozvoljeno korištenje sale Narodne skupštine RS-a
Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Marko Aćić (DNS) nije odobrio potpredsjedniku tog bh.entiteta Ramizu Salkiću (SDA) da 9.septembra u maloj sali entitetskog parlamenta održi sastanak s izabranim bošnjačkim zvaničnicima.

Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Marko Aćić (DNS) nije odobrio potpredsjedniku tog bh.entiteta Ramizu Salkiću (SDA) da 9.septembra u maloj sali entitetskog parlamenta održi sastanak s izabranim bošnjačkim zvaničnicima.

Salkić je u redovnoj proceduri, putem Sekretarijata Palate RS-a, zatražio na korištenje malu salu u Narodnoj skupštini RS-a kako bi održao sastanak s izabranim i imenovanim predstavnicima Bošnjaka na nivou entiteta.
 
Razgovorima bi trebali da prisustvuju poslanici Narodne skupštine, delegati u Vijeću naroda RS-a, načelnici i njihovi zamjenici, potpredsjednici skupština i odbornici lokalnih skupština te određen broj istaknutih intelektualaca i predstavnici nevladinih organizacija.
 
-Prvobitno mi je rečeno da korištenje prostora nije problem i da će biti ustupljena na korištenje sala u Narodnoj skupštini za ovaj sastanak o temi 'Aktulena politička situacija u smislu održavanja referenduma'. Međutim, danas sam dobio pismenu obavijest iz parlamenta entiteta da ne mogu ustupiti salu za održavanje ovog sastanka – pojasnio je Salkić.
 
Smatra da to pokazuje kakav je položaj Bošnjaka na prostoru entiteta RS i u kakvim uslovima i okolnostima rade izabrani bošnjački predstavnici vlasti.
 
-Za očekivati je da institucija, a posebno Narodna skupština RS, bude na raspolaganju svim izabranim predstavnicima, odnosno svim građanima koji imaju predstavnike u vlasti, kako bi mogli artikulisati svoje stavove i građanske interese kroz političko djelovanje. Između ostalog, to se odnosi i na korištenje resursa ovog entiteta – kazao je Salkić.
 
Evidentno je, konstatira, da te resurse mogu koristiti samo politički istomišljenici i oni koji će govoriti onako kako to želi da čuje rukovodstvo Narodne skupštine.
 
Nije prvi put, napominje Salkić, da se oni na ovaj način odnose prema izabranim bošnjačkim predstavnicima vlasti, te dovode u situacije kojima se želi onemogućiti rad potpredsjednika entiteta iz reda bošnjačkog naroda.
 
Odmah na početku mandata Salkićev kabinet je istjeran iz Palate Republike, gdje je sjedište entitetskog predsjednika, a dotad i dvojice potpredsjednika, te gdje su bili mnogo bolji uslovi za rad nego u sadašnjim prostorijama.
 
Također, Salkić za svo vrijeme madata nema na raspolaganju određene službenike, odnosno savjetnike, dok ih Dodik ima 17.
 
I pored svih tih opstrukcija, Salkić kaže da mu je to motivacija da radi još bolje.
 
-Ni ja, ali ni drugi izabrani predstavnici Bošnjaka neće odustati od onoga što smatramo da je ispravno i nastavit ćemo da se borimo – naglasio je.
 
Entitetski potpredsjednik je potvrdio da će planirani sastanak 9.septembra i biti održan, a želja im je da to bude u Banjoj Luci.
 
-Ali, ako nas Banja Luka i ovaj entitet spriječavaju da to uradimo, to govori o njima, a ne o nama i pokazuje koliko smo upravu nastojeći da dokažemo da je najavljeni referendum u RS-u 25.septembra besmislen i nije od koristi za građane, već za vladajuće srpsko rukovostvo RS – kazao je entitetski potpredsjednik.

(FENA)

Ne propustite