Dobre jarane para kupit ne može

Aktuelno
Dobre jarane para kupit ne može
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović jučer je za klix.ba govorio o povjerenju u domaće pravosuđe i političkim pritiscima na tužitelje i sudije...

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović jučer je za Klix.ba govorio o povjerenju u domaće pravosuđe i političkim pritiscima na tužitelje i sudije. Izetbegović je tada izjavio: 
Neću vam odgovoriti sa da ili ne. Treaba napraviti spisak političara koji su bili predmetom sudskog postupka. Treba napraviti spisak koliko je političara oslobođeno svake krivice u postupcima koji su vođeni protiv njih, a onda spisak koliko njih su trebali biti pitani šta su radili. Imate aferu "Reket". Potpuno je jasno svakom laiku da su se u tom slučaju tražili novci. Nakon pobjede SDP-a ništa od te priče. Predmet je sklonjen i mi ne znamo šta se dalje s tim dešavalo. A tu su postojali nedvosmisleni dokazi i kriminalu. Istu situaciju imate s Pavlović bankom. Zašto je ta banka dala novac Miloradu Dodiku za vilu u Beogradu. To je moj odgovor u vezi s povjerenjem u Tužilaštvo.

Ako smo ga dobro razumjeli (a to je često izuzetno teško), Izetbegović nema povjerenja u bh. pravosuđe i smatra da su sudije i tužitelji pritisnuti od političara pa je, valjda kao dokaz za takve tvrdnje, naveo i dva konkretna primjera. Naravno, kada govori o pritiscima, tu član Predsjedništva BiH ne misli na samog sebe i na članove svoje stranke jer oni to, naravski, nikada ne bi radili. Ali da pritisaka ima, ima ih, i u to šef SDA ne sumnja. Zato je Izetbegović, nakon još jednog napornog radnog dana u kojem je rintao za BiH i Bošnjake, večerenje sate već po tradiciji odlučio provesti u društvu supruge Sebije te nekadašnjeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije. Da li je jedna od tema njihovih sinoćnjih hotelskih razgovora bilo i stanje unutar SDA-SBB koalicije pred lokalne izbore, ili su se možda tek zadržali na raspravi o neovisnosti pravosuđa i aferi Reket, na koju se Izetbegović redovno poziva onda kad nije u Lagumdžijinoj blizini, to nismo uspjeli doznati. Međutim, to svakako i nije naročito važno.

Ono što je bitno u čitavoj priči jeste bezgranično povjerenje i iskrenost koji vladaju u međusobnim odnosima ove dvojice političara zbog čega jedan o drugom nikad ništa loše nisu rekli iza leđa. Sve je idilično i pristojno. Baš kao kad ih uhvate u zajedničkom kadru...

zlatko-i-bakir1

(Lutajući reporter)

Ne propustite