Počinje operacija 'Mundijal 2018.': Estonija mora pasti

Fudbal
Počinje operacija 'Mundijal 2018.': Estonija mora pasti
Fudbalska reprezentacija BiH večeras će duelom protiv Estonije započeti kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018.

Fudbalska reprezentacija BiH večeras će duelom protiv Estonije započeti kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. Ovo će za Zmajeve biti šesti kvalifikacioni ciklus u kojem će pokušati otići na završnu smotru najboljih svjetskih selekcija, a samo smo uspjeli to ostvariti 2014. pod trenerskom palicom Safeta Sušića. Kojeg smo poslije na vrlo ružan način odstranili iz selekcije. A upravo je Pape ostvario ono o čemu smo svi sanjali i vjerovali da nije moguće. Čak je i prethodnom kvalifikacionom ciklusu za Euro bio blizu tog cilja, ali nespretan prekršaj Spahića i pogodak Nasrija s bijele tačke udaljili su nas od tih snova.

Sada se okrećemo novom ciklusu i ponovo sanjamo Mundijal, ovoga puta u dalekoj i hladnoj Rusiji. Mehmed Baždarević pokušat će s ovim momcima ostvariti plasman na SP 2018., direktno ili kroz baraž. Put apsolutno neće biti lagan, jer je u grupi veoma jaka Belgija. Upravo su Crveni đavoli favorit grupe, a ni sa ostalim selekcijama neće biti lako. To su nam pokazali susreti s nedavnog Eura, ali i s početka kvalifikacija. Upravo ona rečenica da danas svi igraju fudbal dobila je punu potvrdu.

Najvažnije je, pak, večeras ostvariti trijumf i s puno samopouzdanja čekati naredne duele. Mnoge zapravo zavarava posljednji meč Estonaca i remi sa slabašnom Maltom, ali sigurno je da večeras neće biti lako. Start je jednog novog ciklusa i ne smijemo dozvoliti iznenađenje kao što je recimo Kipar nam priredio u prošlim kvalifikacijama, te je bilo kakva pobjeda imperativ. Također, mnogi se prisjećaju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine i našeg demoliranja večerašnjeg protivnika sa čak 7:0 upravo u Zenici. I u revanšu smo ih tada nadigrali s 2:0, te otišli u baraž gdje nas je izbacio za nas uvijek kobni Portugal. 

Međutim, moramo biti oprezni. Estonci su u kvalifikacijama za EP zauzeli četvrto mjesto u grupi iza Engleza, Švicaraca i Slovenaca, a ispred Litve i San Marina. Skupili su 10 bodova, uz gol-razliku 4:9. Ipak, u kvalifikacijama za Euro 2012. igrali su baraž, te ipak nisu toliki anonimusi koliko ih možda smatramo. Oprez apsolutno nije na odmet, a ne trebamo ih dizati ni u visine. Sigurno je da ako Zmajevi budu pravi pobjeda ne bi smjela doći u pitanje. 

zmajevi-trening

Selektor je već najavio da će se i u ovom ciklusu osloniti na provjerene snage tipa Spahića, Pjanića, Begovića, Džeke, Ibiševića i drugih. 

"Reprezentacija je sastavljena od skoro istih igrača. Dodali smo malo mlađih igrača u tim i to je nešto novo. Mislim da će oni koji su igrali prethodne kvalifikacije biti nosioci, uz one koji su pokazali da možemo na njih računati", kazao je Baždarević, koji nije želio preuzeti ulogu favorita.

"Nisam nikada preuzeo ulogu favorita. Uvijek sam ambiciozan i dovoljno oprezan. Danas je teško dobiti bilo koga. Znamo protiv koga igramo, imamo plan, radili smo da se najbolje postavimo. Bit ćemo ambiciozni i nadamo se povoljnom rezultatu. Favorit mora biti BiH, igramo kući, ali oprezni smo, radi se o kvalitetnoj ekipi. Na nama je da damo sve od sebe i da na najbolji način otvorimo kvalifikacije".

"Mislim da je jako važno da sa što više iskustva počnemo kvalifikacije, ali računat ćemo i na mlade igrače. Ipak, tek je početak, morat će to iznijeti oni koji su nastupali u prošlim kvalifikacijama. Što se tiče alternative Bešića, bude li to Medunjanin, Pjanić ili Vrančić, sigurno da će dati sve od sebe da ga na pravi način zamijene."

Najveća prijetnja po estonski gol svakako će biti napadač Rome i kapiten bh. selekcije Edin Džeko. Naglasio je da ne trebamo se podsjećati na prošli duel kada smo istog protivnika ponizili u Zenici.

"Što se tiče utakmice koju smo pobijedili 7:0, to je historija. Teško je ponoviti taj rezultat. Mislim da ne trebamo razmišljati o toj utakmici. Danas svi igraju fudbal i ne smijemo razmišljati u tom pravcu. Bitna su tri boda i pobjeda", poručio je ljubimac bh. navijača.

Bivši kapiten Emir Spahić također je optimista.

"Što se tiče starta svakih kvalifikacija jako je bitno startati s pobjedom. Posebno kad igramo kući. Treba napraviti sve da se starta s jednom pobjedom. Nisam siguran da će biti lagano i očekujem tešku utakmicu. Ovo je sami start kvalifikacija i tu svi polažu nade na uspjeh i mislim da bi mi trebali određivati tok utakmice."

zmajevi-trening-bih

I upravo je to ono ključno, da od samog početka nametnemo svoj tempo i diktiramo igru. Zabrinjava situacija s pojedinim igračima, kao što su Pjanić i Spahić, jer još nisu nastupili za svoje timove u zvaničnim mečevima ove sezone, dok je i Begović prikovan za klupu na "Stamford Bridgeu". Ipak, ne sumnjamo da će pomenuti trojac ostaviti i posljednji atom snage u najdražem dresu i pomoći saigračima da padne Estonija.

Bit će ovo šesti susret dviju selekcija, a u dosadašnjih pet BiH je slavila u tri navrata, jedan meč završen je remijem i jedan pobjedom Estonaca. Prvi put Estonija i BiH sastali su se 6. septembra 1998. u kvalifikacijama za Euro 2000. godine. Susret u Sarajevu završen je neriješenim rezultatom 1:1. U uzvratnoj utakmici godinu dana kasnije u Tallinnu selekcija BiH bila je mnogo uspješnija i pobijedila sa 4:1, uz četiri gola Elvira Baljića koji je ubrzo nakon tog duela pojačao Real. 

Istina je da većina estonskih igrača stiže iz domaćeg takmičenja, a najbolji igrač i kapiten im je Liverpoolov Ragnar Klavan. On je upitan za večerašnji duel zbog povrede, ali posljednje informacije govore da će stisnuti zube i zaigrati. Ostali su, bar po vrijednosti, daleko ispod njega. 

Mehmed Baždarević je već otkrio da ćemo zaigrati s dva napadača, a to značio da ćemo goste napasti sa standardnim dvojcem Džeko-Ibišević. Ukoliko zatreba, itekako može pomoći naš heroj Milan Đurić, ali i Armin Hodžić koji je u nemilosti Cice Kranjčara u Dinamu. I od Pjanića se mnogo očekuje, a upravo bi novi veznjak Juventusa svojim loptama trebao pronalaziti napadački dvojac. Također, dosta toga ovisit će i od Harisa Medunjanina, vjerovatno najpocjenjenijeg igrača u našem sastavu. Tu je i Edin Višća, koji je vjerovatno u najboljoj formi, dok bi priliku mogao dobiti i brzonogi Haris Duljević iz Sarajeva. Svakako da šansu za debi očekuju Danijel Miličević i Tomislav Tomić, a mnogo se u budućnosti očekuje i od Gojka Cimirota.

Jedno je sigurno - ko god večeras istrči na travnjak "Bilinog polja" morat će dati sve od sebe kako bi stigli do toliko željene pobjede. Susret počinje u 20:45 sati, a sudit će ga Čeh Miroslav Zelinka.

Osim meča u Zenici, večeras se igraju preostale dvije utakmice u okviru kvalifikacijske grupe H. Kipar u Nikoziji dočekuje Belgiju, dok autsajder Gibraltar u Portugalu dočekuje Grčku.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite