Zvizdić-Hahn: BiH može očekivati uvrštavanje zahtjeva na dnevni red Vijeća EU [VIDEO]

Objavljeno:05.09.2016 - 11:18
A A A Times Arial

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Bruxelessu sa evropskim komesarom za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom s kojim je razgovarao o mogućnosti uvrštavanja zahtjeva BiH za članstvo u Evropsku uniju na dnevni red predstojećeg sastankaVijeća za opće poslove Evropske unije kao i usvajanja Zaključka o proslijeđivanju zahtjeva Evropske komisije za dostavljanje mišljenja o zahtjevu, saopćeno je iz Zvizdićevog ureda.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina, nakon usvajanja finaliziranog teksta mehanizma koordinacije za EU pitanja, ispunila i posljednji uslov neophodan za razmatranje aplikacije na sastanku 20. septembra.

On je rekao da je daljnji napredak u oblasti evropskih integracija i dalje u fokusu svih nivoa vlasti i da je BiH snažno opredijeljena za nastavak reformskih procesa, s ciljem dobijanja kandidatskog statusa do kraja 2017. godine.

Komesar Hahn je pohvalio napredak Bosne i Hercegovine i čestitao predsjedavajucem Zvizdicu na otklanjanju i posljednjeg uslova za razmatranje aplikacije. Rekao je da je neophodno nastaviti napore na nastavku reformskih procesa i na jačanju regionalne saradnje.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao komesara Hahna o stepenu realizacije zacrtanih ciljeva iz reformske agende i rekao da je Vijeće ministara BiH reliziralo 55 posto zacrtanih mjera. Rekao je o da je u toku redovna provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i informisao da su procedure u vezi sa potpisivanjem Protokola, kao i procedure u vezi sa uspostavljanjem tijela predviđenih mehanizmom koordinacije u toku te da očekujemo dostavljanje upitnika u što skorijem roku.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao komesara Hahna i sa činjenicom da je Vijeće ministara BiH usvojilo i transportnu strategiju i da je time Bosna i Hercegovina ispunila uslov za pristup regionalnim i nacionalnim EU fondovima.

Razgovarali su i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i o mogućnostima održavanja najavljenog referenduma u entitetu Republika Srpska. Predsjedavajući Zvizdić i komesar Hahn su se složili da se u BiH, kao u svim ostalim zemljama, odluke suda, posebno Ustavnog suda koji je dio Ustava BiH, moraju poštovati. Komesar Hahn je posebno istaknuo da proces približavanja Evropskoj uniji zahtijeva i promjenu ponašanja predstavnika svih nivoa vlasti u smislu punog poštivanja i unapređenja vladavine prava.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao komesara Hahna i sa knjiženjem vojne imovine koja se desila proteklih dana u Han Pijesku i naglasio da se i tim Bosna i Hercegovina približila NATO integracijama.

Rekli su da bespotrebni zastoji blokiraju nastavak procesa integracija i da svi politički akteri u BiH moraju pokazati odgovornost prema historijskoj prilici koju imamo.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH opredijeljena za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi u cilju dobijanja statusa države kandidata za članstvo do 2017.godine i da očekuje da će dosadašnji napori biti prepoznati 20. septembra kada bi Vijeće trebalo usvojiti zaključak o proslijeđivanju zahtjeva BiH Evropskoj komisiji sa pozivom za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo.

Hahn je zaključio da očekuje da će na narednoj sjednici Vijeća za opće poslove dati zadatak Evropskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu, ka konačnom članstvu u Evropskoj uniji.

(Fena)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!