Predsjednik Sindikata RMU Zenica za Novi.ba: Rad rudara mora biti sigurniji

Bosna i Hercegovina
Predsjednik Sindikata RMU Zenica za Novi.ba: Rad rudara mora biti sigurniji
Dvije je godine od tragičnog stradanja 5 rudara u jami Raspotočje, u Rudniku mrkog uglja Zenica. Mehmedu Dizdareviću, Mehmedaliji Haliloviću, Fahiru Halaču, Fejzi Isakoviću i Hajrudinu Bradarcu komororati i porodica danas su odali počast. "To je bila jedna velika tuga. I danas je." - kazao je za Novi.ba Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja “Zenica”

Dvije je godine od tragičnog stradanja 5 rudara u jami Raspotočje, u Rudniku mrkog uglja Zenica. Mehmedu Dizdareviću, Mehmedaliji Haliloviću, Fahiru Halaču, Fejzi Isakoviću i Hajrudinu Bradarcu komororati i porodica danas su odali počast. 

"To je bila jedna velika tuga. I danas je." - kazao je za Novi.ba Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja “Zenica” 

Podsjećamo, 4. septembra 2014. godine uslijed zemljotresa koji je prouzrokovao gorski udar u Rudniku mrkog uglja Zenica u jami su ostala zarobljena 34 rudara. Pet rudara nije preživjelo gorski udar, a nekoliko ih bilo je teže i lakše povrijeđeno.

"Od tada, pa do danas nekoliko se stvari promijenilo" - tvrdi predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Zenica. "U narednom periodu dolazi do potpisivanja ugovora za hidrauličnu opremu u jami Raspotočje. Ono što je nama najbitnije da se isplaćuju redovne plaće i druga primanja radnika."

Kada je riječ o zaštiti rudara za vrijeme rada generalno se nije mnogo stvari prominilo, ali se, kaže Oruč, radi na tome. "Dosta je bolje i sigurnije ovdje gdje rudari sada kopaju. Ipak, treba još dosta toga da se uradi da bi rad rudara bio bolji i sigurniji" - ističe on.  

Porodice stradalih 5 rudara, potvrdio je za Novi.ba predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Zenica zbrinute su kao i sve ostale čiji su članovi nastradali u nekoj rudarskoj nesreći. 

Ne propustite