"Doprinos" Sjeverne Koreje samitu G-20

Svijet
"Doprinos" Sjeverne Koreje samitu G-20
Seul, Južna Koreja - Sjeverna Koreja ispalila je tri balističke rakete sa svoje istočne obale u ponedjeljak, rekli su južnokorejski vojnici.

Seul, Južna Koreja - Sjeverna Koreja ispalila je tri balističke rakete sa svoje istočne obale u ponedjeljak, rekli su južnokorejski vojnici. 

Sjeverna Koreja redovno se bavi raketama i raketnim testovima, posebno kada se međunarodna pažnja okrenula prema Sjeveroistočnoj Aziji. Svjetski lideri se okupljaju na G-20 samitu naprednih zemalja i zemalja u razvoju u gradu Hangzhou u istočnoj Kini. Peking je samo glavni saveznik Sjeverne Koreje, ali veze između susjeda su se iskrzale usred niz nuklearnih i raketnih testova i onog što mnogi autsajderi vide kao provokaciju u posljednjih nekoliko godina.
Južna Koreja je kako je rečeno iz Združenog štaba, lansirali tri rakete, lansirane iz zapadne Sjeverne Koreje, mjestu Hwangju,i letjele širom zemlje. 

Prije paljenja, u ponedjeljak na marginama samita G-20, južnokorejski predsjednik Park Geun-hye kritikovao je Sjevernu Koreju za ono što je nazvala provokacije koje bole Seoul-Beijing veze. 

Lansiranje dolazi četiri dana prije 68. godišnjice osnivanja Sjeverne Koreje vlade, i dan nakon Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, trupe su završile godišnje vojne vježbe ljeti, što Sjeverna Koreja redovno opisuje kao generalnu probu za invaziju.

Prošlog mjeseca, brige o programima naoružanja Sjeverne Koreje produbila se nakon raketa iz Sjeverne Koreje i podmornice koja je letjela oko 500 kilometara (310 milja). 

Vijeće sigurnosti U.N. krajem avgusta najoštrije je osudio četiri sjevernokorejske balističke rakete lansirane u julu i augustu. Nazvali su ih "teške povrede" zabrane svih balističkeih aktivnosti raketa.

Ne propustite