Elf uvjerljiv u Oslu, Crnogorci se izvukli zahvaljujući bivšem veznjaku Sarajeva

Fudbal
Elf uvjerljiv u Oslu, Crnogorci se izvukli zahvaljujući bivšem veznjaku Sarajeva
Njemačka je na vrlo uvjerljiv način, visokom pobjedom (3:0) kod Norveške, započela kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Njemačka je na vrlo uvjerljiv način, visokom pobjedom (3:0) kod Norveške, započela kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Izabranici Joachima Löwa do pobjede su stigli na krilima nezaustavljivog Thomasa Müllera koji je Norvežanima dvaput zabio, te jednom asistirao...

Njemačka je u vodstvo stigla već u 16. minuti. Sjajni napadač najbolje se snašao u velikoj gužvi pred norveškim golom snašao Thomas Müller, pa iz klizećeg starta doveo Elf do prednosti.

U Oslu se igrao jako dobar i brz nogomet, svojih su prilika imali i Norvežani. Posebice preko hitronogog napadača Joshue Kinga koji je u prvih 45 minuta čak tri puta opasno zaprijetio Manuelu Neueru...

Joshua King najveću je priliku propustio 24. minuti kada je s ruba kaznenog prostora tukao preko gola. No, čini se kako je King u toj situaciji trebao odigrati za bolje postavljenog Berishu. Samo dvije minute kasnije bilo je panike i pred domaćim golom, ali Müller nije uspio loptu odigrati za usamljenog Götzea.

Njemačka je ipak do odmora stigla i do drugogo pogotka, u 45. minuti za 2:0 zabio je Kimmich. Bila je to lijepa akcija Njemaca po desnoj strani, Müller je okomito odigrao za Kimmicha koji je izašao sam na golmana Jarsteina i prizmenim udarcem zabio prvi pogodak u reprezentativnom dresu...

Joshua King bio je prilično nervozan nakon tri promašaja iz prvoga dijela, pa je odlučio u 50. minuti bez lopte udariti Samija Khediru. Ipak, na iznenađenje mnogih škotski sudija Collum dodijelio mu je samo žuti karton. Njemačka je u 61. minuti zabila i treći put. Khedira je ubacio s desne strane, a Müller glavom zakucao loptu u mrežu.

Skupina C
Češka - Sjeverna Irska 0:0
Češka je sasvim neočekivano na domaćem terenu napravila prvi kiks u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Ovoga puta u Pragu ih je zaustavila Sjeverna Irska koja tako nastavlja s dobrim partijama prikazanima još na Evropskom prvenstvu. Česu su dominirali, imali puno više prilika, ali ne i - pravog strijelca.

Skupina E
Rumunija - Crna Gora 1:1 (Popa 85 / Jovetić 87)
Crna Gora je odigrala dobru utakmicu u Cluju, na koncu stigla do zasluženog remija. Oba smo pogotka vidjeli u samoj završnici dvoboja. Prvo je Popau 85. minuti zabio za vodstvo Rumunja, ali samo dvije minute kasnije za konačnih 1:1 zabio je Jovetić na ubačaj bivšeg veznjaka Sarajeva Damira Kojaševića.

Rumunija je do pobjede mogla stići i u sudijskoj nadoknadi, ali je Stancu s bijele tačke tukao visoko preko gola. 

Skupina F
Malta - Škotska 1:5 (Effiong 14 / Snodgrass 10, 60-11m, 84, Martin 53, Fletcher 79)
Škotska je do prvih bodova u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji stigla na Malti. Bila je to dosta izjednačena utakmica, ali sve je zaključeno u 60. minuti. Tada je crveni karton zaradio Caruana, a Snodgrass s bijele tačke zabio za 3:1. Maltežani se s igračem manje nisu mogli vratiti. Dapače, u sudijkoj nadoknadi pocrvenio je i Gambin.

Ne propustite