Trebinjski vatrogasci na izmaku snagu, isčekuje se kiša

Bosna i Hercegovina
Trebinjski vatrogasci na izmaku snagu, isčekuje se kiša
Situacija na požarištima u Trebinju danas je nešto stabilnija u odnosu na protekla dva dana, ali požari i dalje bukte, rečeno je Feni u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici u tom gradu. Vatrogasne ekipe, čiji pripadnici su danima na terenu, na izmaku su snaga, a očekuje se da, za sutra najavljena kiša, „pomogne“ u gašenju vatre. Tokom prethodne noći trajala je borba na odbrani kuća u selu Aljetići.

Situacija na požarištima u Trebinju danas je nešto stabilnija u odnosu na protekla dva dana, ali požari i dalje bukte, rečeno je Feni u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici u tom gradu.

Vatrogasne ekipe, čiji pripadnici su danima na terenu, na izmaku su snaga, a očekuje se da, za sutra najavljena kiša, „pomogne“ u gašenju vatre.

Tokom prethodne noći trajala je borba na odbrani kuća u selu Aljetići.

-Krak s Leotara koji se spuštao prema gradu je ugašen. Drugi krak, koji se proteže prema selu Jasen je aktivan, vatra je zahvatila vrh brda i teren je nepristupačan. Vjetar otežava gašanje – precizirali su Teritorijalnoj vatrogasnoj jednici Trebinje.

Jedna krak požara proteže se lijevo od grada, u sela Trebijovi i Aljetići, ali je vatra „odbijena“ od kuća.

Iako je požarna linija duga 15-20 kilometara, trenutno, kako su naveli, nije ugroženo lokalno stanovništvo, niti materijalna dobra.

Trebinjske vatrogasne ekipe su danima na terenu, a pomažu im i kolege iz Lastve, Centra za gazdovanje kršom, Civilne zaštite, a i danas djeluje i helikopter Oružanih snaga BiH (OS BiH).

Helikopter OS BiH sa posadom bio je angažovan jučer u operacijama gašenja požara na lokalitetu planine Leotar, a vatru su gasili u dva navrata.

Prvi put helikopterska ekipa gasila je požar u neposrednoj blizini samog radio-relejnog čvorišta Leotar, te na južnim padinama Leotara kada je zbog nepovoljnih vremenskih uslova za gašenje te jakog vjetra helikopter sa posadom privremeno sletio.

Helikopter je imao 18 naleta pri čemu je izbacio oko 46.800 litara vode, te potrošio 2,9 sati resursa.

Drugi put tokom jučerašnjeg dana helikopterska posada je bila angažovana u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Uspješno su lokalizovali požar neposredno oko radio-relejnog čvorišta Leotar te sa južne strane planine Leotar i spriječili požarno presjecanje putne komunikacije od Trebinja prema Leotaru. 

Helikopter je u ovom slučaju imao 16 naleta pri čemu je izbacio oko 41.600 l vode.

Vedra su punili s Bilećkog jezera i gradskog bazena Trebinje.

Operaciju gašenja požara nastavili su i u ranim jutarnjim satima.

(Fena)

Ne propustite