Uprava Burč univerziteta o "opozivu diploma": Neosnovano je nazivati nas "Gulenovim univerzitetom"

Aktuelno
Uprava Burč univerziteta o "opozivu diploma": Neosnovano je nazivati nas "Gulenovim univerzitetom"
Turske vlasti su odlučile opozvati sve diplome osoba koje su diplomirale na univerzitetima koji pripadaju Fethullahu Gulenu, a nalaze se u inostranstvu. Administracija Turske smatra kako je Gulen organizirao neuspješni državni udar 15. i 16. jula, u kojem je poginulo 240 osoba, a povrijeđeno približno 2.200.

Turske vlasti su odlučile opozvati sve diplome osoba koje su diplomirale na univerzitetima koji pripadaju Fethullahu Gulenu, a nalaze se u inostranstvu. Administracija Turske smatra kako je Gulen organizirao neuspješni državni udar 15. i 16. jula, u kojem je poginulo 240 osoba, a povrijeđeno približno 2.200.

Povodom te informacije, koju su objavili turski mediji, a prenio portal Al Jazeera Balkans, kontaktirali smo upravu Burč univerziteta u Sarajevu, ustanovu čija se pripadnost prišiva Fethullahu Gullenu. Oni su nam kazali kako smatraju da ta odluka turske administracije ne bi trebala da se tiče Burč univerziteta u Sarajevu, te da je neosnovano asociranje te visokoškolske ustanove sa terminom "Gulenov univerzitet".

"Mi smo donijeli odluku da se nećemo više obraćati javnosti glede takvih informacija", kazali su za Novi.ba predstavnici Burč univerziteta u Sarajevu. 

U vezi odluke vlasti u Republici Turskoj o "opozivu diploma", Burč univerzitet u Sarajevu objavio je i saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

"Interes javnosti danas je pobudila agencijska informacija koju su prenijeli neki domaći mediji, a vezano za odluku vlasti u Republici Turskoj o 'opozivu diploma' na pojedinim univerzitetima.

Zbog navedenog ispred Rektorata BURCH univerziteta obavještavamo javnost da naša visokoškolska ustanova djeluje po regulativi propisanoj od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te da nas odluke donesene u drugim država niti obavezuju, niti možemo uticati na njih. Isto tako želimo još jednom naglasiti da BURCH  univerzitet nije ni u kakvoj formalnoj ili vlasničkoj vezi sa bilo kakvim pokretima ni pojedincima niti u akademskim planovima i programima našega rada postoji bilo kakav predmet koji se tiče teološkog ili sličnog sadržaja što bi moglo ukazivati na formalnu povezanost BURCH  univerziteta te stoga asociranje naše visokoškolske ustanove sa terminom 'Gulenov univerzitet' smatramo neosnovanim. Zvanje ponosnog svršenika BURCH univerziteta do sada je ponijelo 896 akademskih građana naše i mnogih drugih zemalja svijeta. Neki od njih su stekli pravo na DAAD i Fullbright stipendije te su svoju akademsku karijeru nastavili u zemljama koje u svijetu prednjače na polju naučno-istraživačkog rada. Priliku koristimo da sve naše bivše studente i sadašnje akademske ambasadore Bosne i Hercegovine širom svijeta pozdravimo i poželimo puno uspjeha u daljem radu. Svim zainteresovanim građanima poručujemo da su vrata Burč univerziteta uvijek otvorena svima sa ciljem predstavljanja našeg rada i budućih planova."

 

 

Ne propustite