Mašić, Softić i Suljagić za Novi.ba: 'Milorad Dodik je izgubio vezu sa realnošću!'

Bosna i Hercegovina
Mašić, Softić i Suljagić za Novi.ba: 'Milorad Dodik je izgubio vezu sa realnošću!'
Iako svi relevantni međunarodni faktori upozoravaju na gruba kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Milorad Dodik se nastavlja divljački ponašati. Najavio da će referendum biti održan čak i ako dođe do zabrane, a onda se ponovo obrušio na Ustavni sud BiH.

Iako svi relevantni međunarodni faktori upozoravaju na gruba kršenja Dejtonskog mirovnog sporazumaMilorad Dodik se nastavlja divljački ponašati. Najavio je da će referendum biti održan čak i ako dođe do zabrane, a onda se ponovo obrušio na Ustavni sud BiH.

"Nedosljednost sudija je dokazana. Oni rade što im kažu u OHR-u i ambasadama", rekao je Dodik na vanrednoj press konferenciji u Banja Luci.

Ipak, treba reći da upravo Dodik dokazuje svoju nedosljednost kada kaže da želi da sve stranke u RS-u budu jedinstvene po pitanju referenduma.

"Referendum je univerzalno pravo naroda da odlučuje o svom položaju. Želim da budem jedinstven sa svim strankama iz RS-a o pitanju referenduma. Očuvali smo jedinstvo jer nijedna stranka nije promijenila mišljenje o tome", rekao je Dodik.

Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda PSBiH je u razgovoru za Novi.ba naglasio da Dodik više nije vrijedan pažnje, a dodao je i da njegovo ponašanje postaje krajnje degutantno.

"Sjećamo se mnogih Dodikovih izjava koje su bile kategorične i to upravo u smislu održavanja nekih ranijih referenduma, a nijedan nije održan. Čisto sumnjam da se bilo šta po tom pitanju promjenilo. Mislim da opozicija u RS-u neće pratiti ove Dodikove avanture i vratolomije. Poprilično sam uvjeren da će SDS povući ručnu kočnicu tako da ne vjerujem da će nakon ovakvog razvoja događaja Dodik istrajati u onome što govori", naglašava Softić.

Damir Mašić, politički direktor SDP-a je za Novi.ba rekao da je veliki problem bh. društva što svakodnevno kometariše sulude izjave Milorada Dodika.

"Dovodimo se u situaciju i dajemo sebi za luksuz da komentarišemo izjave čovjeka koji je u potpunosti izgubio vezu sa realnošću. Onog trenutka kada se prestanu komentarisati gluposti i sve što Milorad Dodik i drugi rade u ovoj zemlji, stvari će doći na svoje mjesto. Tek tada će BiH imati realnu šansu i tek tada će se nametnuti prave teme i moraće se odgovarati na prava pitanja. Mislim da komentarisanjem izjava Milorada Dodika samo produžavamo njegov politički život tako da zaista ne bih trošio vrijeme na čovjeka koji je odavno izgubio vezu sa realnošću i stvarnošću", objašnjava Mašić.  

S druge strane, Emir Suljagić direktor Političkog savjeta "Građanskog saveza" naglašava da je Dodik spreman da ide do kraja, a dodao je i da bi vlasti u Sarajevu trebale imati jedinstven stav u vezi sa potencijalnim održavanjem referenduma o Danu RS-a.

"Dodik će ići do kraja, a sada je do "političkog Sarajeva". Svi bi trebali da se sakupimo na jednom mjestu kako bi dogovorili šta ćemo uraditi. Moje lično mišljenje je da je referednum crvena linija i da mi ne možemo dopustiti održavanje tog referenduma. Moramo imati vrlo jasan odgovor i jasan plan iste sekunde kada taj referendum bude održan kako bi poništili sve posljedice tog referenduma", zaključuje Suljagić u razgovoru za Novi.ba.

 

Ne propustite