Zakon o igrama na sreću: prelamanje preko koljena i u RS?!

Aktuelno
Zakon o igrama na sreću: prelamanje preko koljena i u RS?!
Većina priređivača igara na sreću u RS podržala stavove krovnog udruženja, ALPIS, o proceduri i sadržaju izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću. Javna rasprava o zakonu mora biti obavezna jer to predstavlja jedini način da se spriječi neprincipijelno lobiranje i donošenje štetnog Zakona.

Većina priređivača igara na sreću u RS podržala stavove krovnog udruženja, ALPIS, o proceduri  i sadržaju izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću.  Javna rasprava o zakonu mora biti obavezna jer to predstavlja jedini način da se spriječi neprincipijelno lobiranje i donošenje štetnog Zakona.

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću Republike Srpske – ALPIS se, u posljednje vrijeme, više puta medijski oglašavala i pri tome navodila niz činjenica o nastojanjima da se Zakon o igrama na sreću u RS izmijeni na jedan, najblaže rečeno, nepropisan način. Takođe, navođeni su i brojni argumenti o  negativnim posledicama i štetnim efektima  na taj način donijetog Zakona.

"Donošenje bilo kog zakona koji se tiče poreske politike, a Zakon o igrama na sreću po svom sadržaju  to svakako jeste, mora biti u redovnoj proceduri, a ne po hitnom postupku, preko noći i  'na mala vrata' kako je to nedavno pokušano.  Redovna procedura podrazumijeva, prije svega, osnivanje radne grupe za izradu nacrta zakona u čiji rad bi bile uključene sve zainteresovane strane uključujući i priređivače. Redovna procedura podrazumijeva i organizovanje javne rasprave o nacrtu zakona. Na taj način svoje mišljenje i stavove o nacrtu zakona mogu iznijeti i oni koji nisu bili uključeni u rad radne grupe, a zakon ih se tiče. Takođe, u okviru javne rasprave pruža se jedinstvena prilika da se svaki navod iz zakona svestrano razmotri i izabere onaj koji je optimalan. Ovakvim načinom donošenja zakona, a inače propisanim, se na najmanju mjeru svodi mogućnost lobiranja i donošenja zakona  koji odgovara samo pojedincima ili malim interesnim grupama. I na kraju, sva  rješenja predviđena nacrtom moraju proći potpunu i  sveobuhvatnu analizu  sa aspekta kratkoročnih i dugoročnih efekata njihove primjene.

Međunarodno iskustvo kompanija članica ALPIS-a pokazuje da se u najrazvijenijim zemljama zakoni  koji  regulišu oporezivanje igara na sreću donose uz poštivanje i primjenu propisane procedure - i radna grupa i javna rasprava i analiza efekata primjene. Također,  regionalno iskustvo je veoma poučno. Zakoni o oporezivanju igara na sreću u  nekim državama  regiona su doživjeli ili doživljavaju krah, a upravo su svi doneseni po hitnom postupku, na brzinu i u uskom krugu ljudi podložnih lobiranju i zastupanju stavova interesnih grupa. Katastrofalne posljedice po državne budžete pojedinih država regiona kao i cjelokupno tržište nedvosmisleno pokazuju da su njihovi zakoni o oporezivanju igara na sreću doneseni po mjeri lobističkih i interesnih grupa, a na štetu  prihoda državnog budžeta", navodi se u saopćenju ALPIS-a.

Dodaju da je upravo ALPIS svojim medijskim oglašavanjem ukazao da postoje nastojanja  da se Zakon o igrama na sreću u RS „preko noći“ promijeni  i da tako izmijenjen po svom sadržaju odgovara isključivo lobističkim i interesnim grupama, a na štetu budžeta RS i ogromne većine legalnih priređivača igara na sreću u RS. I upravo je ta ogromna većina priređivača iz RS pružila punu podršku iznesenim stavovima i tvrdnjama  ALPIS-a.

"Licitiranje o broju članova ALPIS-a je potpuno nerelevantno jer po svim parametrima kompanije članice ALPIS-a pokrivaju veoma značajan dio tržišta igara na sreću u RS. Članice ALPIS zapošljavaju više od 35 % ukupno zaposlenih u industriji igara na sreću u RS. Broj zaposlenih je veoma respektabilan kao i činjenica da su svi uredno prijavljeni. Kompanije – članice ALPIS-a posluju pozitivno i  po svim aspektima potpuno legalno i nemaju nikakvih poreskih dugovanja. Istovremeno, značajan dio ukupno naplaćenih poreza, taksi i naknada od igara na sreću u RS otpada upravo na kompanije članice ALPIS-a što se može provjeriti kod nadležnih državnih institucija. Takođe, članice ALPIS-a permanentno angažuju preko stotinu dobavljača roba i usluga koji imaju  oko 25 hiljada zaposlenih.

Svakome, ko iole poznaje tržište igara na sreću u RS, je potpuno jasno da  ALPIS zalažući se  za optimalna zakonska rješenja  istovremeno se zalaže i za sve legalne priređivače igara na sreću, a ne samo za svoje članove. Protiv ALPIS-ovog zalaganja su samo oni koji su za „tajno“ donošenje zakona  i to isključivo  po svojoj mjeri, a na štetu svih ostalih. 

ALPIS kao i ogromna većina priređivača igara na sreću u RS očekuju da Ministarstvo finansija i Republička uprava za igre na sreću prilikom donošenja Zakona o igrama na sreću ispoštuju redovnu proceduru –  formiraju  radnu grupu za izradu nacrta zakona i organizuju javnu raspravu kao i izvrše sveobuhvatnu analizu efekata predloženih rješenja. Pri tome, imaće punu podršku i pomoć svih legalnih priređivača igara na sreću kojima je u interesu da se donese optimalan Zakon kako po mjeri države tako i po mjeri prirerđivača i samih građana Republike Srpske", saopćeno je iz Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS).

istrazivanje-trzista

Ne propustite