Prvi dan školske godine u Konjević-Polju: 125 đaka i ove godine u improviziranim učionicama

Aktuelno
Prvi dan školske godine u Konjević-Polju: 125 đaka i ove godine u improviziranim učionicama
Prvi dan nove školske godine se za 120 đaka Osnovne škole "Konjević-Polje" ne razlikuje mnogo od perioda provedenog u školskim klupama protekle tri godine. Osim što su prostorije sve tješnje, u improviziranom Edukativnom centru Nova Kasaba nastava se još uvijek izvodi prema planu i programu iz Tuzlanskog kantona.

Prvi dan nove školske godine se za 125 đaka Osnovne škole "Konjević-Polje" ne razlikuje mnogo od perioda provedenog u školskim klupama protekle tri godine. Osim što su prostorije sve tješnje, u improviziranom Edukativnom centru Nova Kasaba nastava se još uvijek izvodi prema planu i programu iz Tuzlanskog kantona.

Muhizin Omerović, predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Konjević-Polja kazao je za Novi.ba da je jutros 10 prvačića krenulo na nastavu u Edukativnom centru Nova Kasaba, u kojem su popunjeni svi kapaciteti za održavanje nastave.

"Mi pored ovog što smo nastojali da obezbjedimo djeci adekvatno školovanje, mi vodimo i pravnu borbu i protiv škole i protiv Ministarstva. Proces protiv škole se vodi pred Osnovnim sudom u Srebrenici, a proces protiv Ministarstva se vodi u Banjaluci. Mi nećemo odustati dok ne dođemo do zvaničnog rješenja", kazao je on.

Dodao je da je Edukativni centar Nova Kasaba samo improvizacija i da ne može primiti više djece.

"Dakle, ovo je maksimalan broj djece koliko Centar može da primi. S obzirom na to da smo imali zahtjeve roditelja iz drugih mjesta da djecu upišu ovdje, jer znate da je problem u cijeloj Republici Srpskoj, mi nažalost ne možemo primiti više djece", kazao je Omerović.  

"Uslovi su takvi kakvi jesu. Mi nastojimo da olakšamo koliko god je to moguće da djeca imaju što normalnije uslove. Al, ono što je nama najbitnije je kvalitet nastave. Dakle, on je na zavidnom nivou. Mi smo prezadovoljni kvalitetom predavanja, znanjem koje djeca usvajaju. Ogromna je razliku u odnosu na ono što su do sada učili u Konjević-Polju, a i svi roditelji su prezadovoljni", istaknuo je on.

Kad je riječ o podršci institucija, Omerović ističe da u prvom redu imaju podršku Islamske zajednice BiH, te da im je ona i ustupila objekt Edukativnog centra Nova Kasaba.

"Oni su nam dali ovaj objekat na korištenje i oni se brinu o svim potrebama centra. Zatim, tu je Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, ministar Edin Ramić. Oni nam pomažu tako što plaćaju prevoz za djecu, jer djeca dolaze iz udaljenih mjesta... Neki vozare čak 18 km, nemaju nigdje bliže školu", kazao je on, dodavši da podršku uživaju od još pojedinih institucija iz Federacije BiH.

(Novi.ba)

 

 

Ne propustite