U skromnoj atmosferi

Kosovo slavi 7. godišnjicu nezavisnosti

Objavljeno:17.02.2015 - 18:22
A A A Times Arial

U Skupštini Kosova danas je održana centralna proslava sedme godišnjice od proglašenja nezavisnosti ove najmlađe evropske države.

Tokom dana su položeni vijenci na spomenik prvom predsjedniku Kosova Ibrahimu Rugovi, prvom komandantu OVK-a Ademu Jašariju, a organizovan je i prijem za diplomatski kor i predstavnike institucija.

Filharmonija Kosova će večeras održati specijalni koncert, te kako doprinijeti proslavi nezavisnosti. Mediji u regiji prenose da je u svim općinama Kosova položeno cvijeće na mezarja i groblja palih boraca u posljednjem ratu.

Iz kabineta gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija saopćeno je da ove godine općina neće izdvojiti sredstva za posebnu proslavu godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, s obzirom da "nemaju novaca i zato što se Kosovo suočava s velikim odlaskom njenih građana u zapadnoevropske zemlje".

Predsjednici Kosova Atifeti Jahjagi i građanima čestitke povodom nezavisnosti uputili su, između ostalih i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i britanska kraljica Elizabetha II

Ipak, sedmu godišnjicu od nezavisnosti Kosovo dočekuje u veoma lošoj ekonomskoj situaciji, a u posljednjih nekoliko sedmice je, kako se procjenjuje, nekoliko desetina hiljada državljana te zemlje migriralo u zemlje EU.

  
 
 
 

Sponsored by Luponmedia