Sloboda je svijest o skladu nesklada nesavršenih ljudi

Aktuelno
Sloboda je svijest o skladu nesklada nesavršenih ljudi
I sad šta? Nema ništa svetije i važnije od mira ali sloboda...Ta sloboda. Gotovo da ne postoji ni jedan drugi pojam, osim možda fašizma i antifašizma, koji je toliko pervertirao i koji je toliko izgubio na značenju koliko je to slučaj sa slobodom.

I sad šta? Nema ništa svetije i važnije od mira ali sloboda...Ta sloboda. Gotovo da ne postoji ni jedan drugi pojam, osim možda fašizma i antifašizma, koji je toliko pervertirao i koji je toliko izgubio na značenju koliko je to slučaj sa slobodom.

Ginulo se za nju od kad je svijeta i vijeka i sad možemo polemisati u nedogled ima li pogibija ikakvog smisla kad vidimo u kakvom svijetu danas živimo i koliko je sloboda u potpunosti izgubila značenje.

Inflacija slobode u javnom diskursu, a deflacija u stvarnom životu.

Šta vama prvo pada na pamet kad čujete riječ „sloboda“? Sloboda iz Tuzle? Smrt fašizmu, sloboda narodu? Slobodan Milošević? „Država nema cijenu, ništa nije svetije od mira, ali iznad toga je sloboda?“ „Sloboda je ključna riječ za srpski narod?“ 

Ima tu raznih varijacija, izgovorenih iz raznih usana i gotovo svaki put kad se netko od ovih naših vođa uhvati za slobodu to u pravilu znači suprotno za „one druge“. Štoviše, na ovom našem Balkanu kad sloboda postane imperativ onda  prestaje biti sloboda jer sloboda je mogućnost izbora i još više od toga – poštovanje tog izbora.

A da smo birali, birali smo. Izabrali smo upravo one koji su nam nametali taj imperativ slobode, kako onomad kad su svi glasali za Antu Markovića i reformiste a nacionalisti dobili izbore, tako i danas.

I danas nam ponovo nameću taj imperativ i znaš da to ne može na dobro izaći. Eto, moja sloboda je da o slobodi razmišljam na drugi način. Moja sloboda je da imam braće i sestara koliko mi je volja, moja sloboda je da se osjećam kući gdje god to poželim, moja sloboda je da govorim jezikom i pišem pismom kojim mi srce ište. Ali da je samo do moje slobode. Lako bi ja to onda. Valja misliti i o slobodi drugih.

Vi uzmite sebi za pravo da svoju slobodu sagledavate kako želite, možda čak i kao imperativ koji vam drugi nameću. Ali prethodno pogledajte ispod sebe prije nego se prihvatite „oslobađanja“. Ispod vas, ispod nas, tamo negdje leži još oko 10.000 ljudi, od čega više od dvije trećine u BiH. Leže i čekaju makar tu vrstu slobode da im se znaju počivališta, da im se znaju imena.

Oni nisu imali pravo ni na osnovnu slobodu, a to je život, kakav god da je. Tu mogućnost izbora oni nisu imali, a nisu je imali jer je netko tamo mislio da poništavanjem njihovog prava na slobodu sami sebi stvaraju veći stupanj slobode.

Tvoja sloboda, dakle, doseže do onog momenta kad počne ugrožavati drugoga. Stoga, treba biti oprezan. Dozirajmo je. Samo tako ćemo je znati cijeniti. Samo tako ćemo bolje razumjeti i „onog drugog“ ili „drugu“ koji teže za istim. Sloboda je divna kad se konzumira, kad se nebo oko vas oslobodi stega koje vam nameću čitav život. I uvijek se iznova osvaja. Osvajajte je i vi. Ne dozvolite da vam je drugi nameću. Uostalom, lijepo je to Johnny rekao:

„Sloboda nije mizantropski odbačeno kukavičje jaje
Sloboda nije uzajamno milovanje idiotskih glava
Sloboda nije referada staničnih šetača
Ona je svijest o skladu nesklada nesavršenih ljudi.“

Da ponovimo: „Ona je svijest o skladu nesklada nesavršenih ljudi“.

Na vama je izbor. Slobodni ste barem toliko da se ne složite sa tuđim vizijama slobode.

Ne propustite