Cvijanović, Ivanić, Dodik i Bosić danas na raport kod Vučića

Aktuelno
Cvijanović, Ivanić, Dodik i Bosić danas na raport kod Vučića
Politički predstavnici Srba u BiH danas će se u Beogradu sastati sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem. Tema razgovora su zaključci koje je je Vijeće za implementaicju mira donijelo rije tri dana. Podsjećamo, PIC je od manjeg bh. entieta zatražio da odustane od antiustavnog referenduma.

Politički predstavnici Srba u BiH danas će se u Beogradu sastati sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem. Tema razgovora su zaključci koje je je Vijeće za implementaicju mira donijelo rije tri dana. Podsjećamo, PIC je od manjeg bh. entieta zatražio da odustane od antiustavnog referenduma.

“Država Srbija će preduzeti, i već preduzima, mjere kako bi zaštitila svoje državne interese i održala stabilnost i sigurnost u regionu. Građani mogu da budu spokojni, vitalni interesi neće biti ugroženi. Mi smo zainteresirani da sačuvamo stabilnost i sigurnost u regionu”, izjavio je tamošnji ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nakon sastanka srbijanskog premijera i predsjednika Vučića i Tomislava Nikolića, odmah po završetku sjednice PIC-a. 

Podsjećamo, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je kako će danas u Beogradu biti razgovarano o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je predviđeno uvođenje visokog predstavnika, i njegovoj obavezi da i Srbiji, kao zemlji potpisnici, dostavlja izvještaj o radu, što se do sada nikada nije desilo.

On je istakao da je i to vid kršenja akta kojim je osnovan OHR, te da očekuje detaljniju analizu rada i ponašanja visokog predstavnika.

“Na odgovoran način ćemo ocijeniti cjelokupnu situaciju u vezi sa primjenom Dejtonskog sporazuma, sa aspekta Republike Srpske i Srbije” - ističe Dodik.

 

Ne propustite