Dilma Rousseff smijenjena sa pozicije predsjednice Brazila

Svijet
Dilma Rousseff smijenjena sa pozicije predsjednice Brazila
Predsjednica Brazila Dilma Rusef smijenjena je danas sa ove funkcije zbog budžetskih malverzacija i nezakonitog korištenja kredita državnih banaka.

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff smijenjena je danas sa ove funkcije zbog budžetskih malverzacija i nezakonitog korištenja kredita državnih banaka.

Rousseffovu je smijenio brazilski Senat, čime je okončana procedura opoziva koja je u proteklih devet mjeseci polarizovala ovu latinoameričku zemlju i paralisala njenu politiku. 

Njeno mjesto zauzeće Mišel Temer, advokat i doskorašnji potpredsjednik Brazila, koji je obavljao predsjedničke dužnosti za vrijeme suspenzije Rusefove. Na tom mjestu ostaće dvije godine i tri mjeseca, koliko je preostalo u mandatu Rousseffove. 

Senat je u maju suspendovao Rousseffovu s vlasti, a za vršioca dužnosti šefa države postavio Temera. 

Rousseffova je optužena za budžetske malverzacije i nezakonite knjigovodstvene radnje, te protivzakonito izdavanje uredbi o uplatama Vladi, bez prethodne saglasnosti Kongresa, prenose mediji. 

Na teret joj je stavljeno neovlašteno korištenje kredita državnih banaka za finansiranje programa i odlaganje njihove otplate i za lažiranje stanja u javnim finansijama. 

Brazil, najveća i najrazvijenija zemlja Južne Amerike, suočava se s visokom stopom nezaposlenosti i budžetskim deficitom od 45 milijardi dolara, kao i s političkim i socijalnim krizama izazvanim korupcionim skandalima i masovnim otpuštanjem.

(Srna)

Ne propustite