Uz obale Libije spašeno 1.800 migranata

Svijet
Uz obale Libije spašeno 1.800 migranata
Tri osobe su pronađene mrtve danas u čamcu uz obale Libije, gdje je italijanska obalska straža saopćila o koordiniranom spašavanju 1.800 migranata u toku dana, što od nedjelje iznosi ukupno 12.500 osoba. Tri preminule osobe su pronađene u gumenom čamcu s desecima preživjelih, objasnio je novinskoj agenciji AFP glasnogovornik obalske straže.

Tri osobe su pronađene mrtve danas u čamcu uz obale Libije, gdje je italijanska obalska straža saopćila o koordiniranom spašavanju 1.800 migranata u toku dana, što od nedjelje iznosi ukupno 12.500 osoba.

Tri preminule osobe su pronađene u gumenom čamcu s desecima preživjelih, objasnio je novinskoj agenciji AFP glasnogovornik obalske straže.

- Užasnuti smo još jednom tragedijom - komentirala je organizacija Moas, objavivši fotografiju s kesama u kojima su se nalazila tri tijela koja su stavili na svoj brod ”Phoenix”.

Nema nikakvih indikacija o uzroku njihove smrti, ali ispuštanje goriva, voda koja je ušla u pretrpan čamac, hipotermija i dehidracija su redovno fatalni čak i nakoliko sati na moru za organizme već oslabljene uslovima života u Libiji.

S obzorom na priliv migranata posljednjih dana, mali broj žrtava predstavlja “izuzetno” olakšanje za spasioce, prema Flaviu di Giacomu, glasnogovorniku Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Italiji.

Krajem maja, više od 13.000 migranata je spašeno u najmanje jednoj sedmici u velikom valu odlazaka u kojima je niz nesreća u moru dovelo do smrti stotine ljudi, naveo je AFP.

(Fena)

Ne propustite