Esad Bajtal za Novi.ba: Dodik širenjem mržnje i straha pokušava spasiti isključivo sebe!

Aktuelno
Esad Bajtal za Novi.ba: Dodik širenjem mržnje i straha pokušava spasiti isključivo sebe!
Milorad Dodik je izjavio je da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) tijelo "koje se pokazalo da služi za teror nad srpskim narodom i institucijama RS-a”.

Milorad Dodik je izjavio je da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) tijelo "koje služi za teror nad srpskim narodom i institucijama RS-a”.

"Stav PIC-a povodom referendum u RS-u o 9.januaru kao danu RS-a je u skladu s takvim ponašnjem i nema značaja",  rekao je Dodik za Radio RS.

Dodik je uoči sastanka sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem naglasio da će na sastanku zajedno "proći kroz ovu situaciju".

Predsjednik manjeg bh. entiteta se tako po ko zna koji put stavio u funkciju vrhovnog tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma pa tako tvrdi da je Aneksom 10  predviđena obaveza visokog predstavnika da zemljama potpisnicima redovno dostavlja izvještaj o svom radu, što se, kako navodi, nikada nije desilo.

"To znači da su ignorisali i kršili međunarodni akt kojim je osnovan sam visoki predstavnik", dodao je Dodik, a naglasio je i da će ta dimenzija Aneksa 10 biti na dnevnom redu sastanka kako bi se vidjelo na koji način Srbija može da zatraži taj izveštaj.

Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma tačno su definisana prava i obaveze visokog predstavnika, a kako je vidljivo, nigdje nije navedena obaveza podnošenja izvještaja zemljama potpisnicama. Jedina stavka Aneksa 10 koja uopšte tretira pojam izvještaja je tačka u kojoj se kaže: 

"Vezano za zadatke koji su navedeni u sporazumu izveštavati periodično o progresu u implementaciji mirovnog sporazuma (vezano za sporazum) Ujedinjene Narode, Evropsku Uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije."

Na kraju Aneksa 10 stoji najvažnija odredba kojom je utvrđeno da je visoki predstavnik konačni organ na terenu vezano za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, Dodik se stavlja u funkciju Valentina Inzka, visokog predstavnika za BiH.

Filozof i sociolog, profesor Esad Bajtal, za Novi.ba govori o o retorici političkih stranaka u ovom turbulentnom predizbornom periodu. Bajtal napominje da Dodik, ali i ostale političke struje u BiH zaoštravanjem odnosa isključivo pokušavaju spasiti svoj politički kapital.

"Zna se ko je tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zna se da Dodik to nije, ali on se stavlja u sve moguće pozicije. Upravo zbog toga je i napravio gomilu problema građanima. Najlakše je pričati o referendumima i proizvoditi strah među ljudima. On, kao i ostali političari u ovoj zemlji, ne može pomoći građanima, tako da širi strah i pokušava spasiti samo sebe", objašnjava Bajtal.

Tenzije u regionu su podignute do maksimuma, a Bajtal naglašava kako je ovakvo ponašanje političkih faktora ponovo proizvelo strah među ljudima.

"Ljudi iz straha sagnu glavu i sve brzo zaborave. Međunarodna zajednica mora zaštiti svoj proizvod, a Dejton to jeste. Pozivam faktore iz međunarodne zajednice da riješe to pitanje. Činjenica je da je visoki predstavnik vrhovni tumač i on bi trebao da donosi odluke kada unutrašnji faktori to ne mogu", zaključuje Bajtal.

Podsjećamo, premijer Srbije Aleksandar Vučić  je nakon sjednice PIC-a održao hitan sastanak s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a za sutra je najavljen i sastanak s Dodikom i ostalim liderima iz manjeg bh. entiteta.

(Novi.ba)

 

Ne propustite