BiH potpisala sporazum sa EUROPOL-om

Bosna i Hercegovina
BiH potpisala sporazum sa EUROPOL-om
Naša zemlja danas je potpisala sporazum sa Europolomkoji bi trebao poboljšati saradnju sa krovnom policijskom agencijom u Evropi sve u cilju bolje koordinacije u borbi protiv terorizma. Sporazum su potpisali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i Rob Wineright, direktor Europola.

Naša zemlja danas je potpisala sporazum sa Europolomkoji bi trebao poboljšati saradnju sa krovnom policijskom agencijom u Evropi sve u cilju bolje koordinacije u borbi protiv terorizma. Sporazum su potpisali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i Rob Wineright, direktor Europola. 

- Ovo je uslov iz reformske agende. Na ovaj način BiH postaje sastavni dio evropskog policijskog sistema, kao i sve njene policijske agencije -  kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. 

"Mi smo zadovoljni činjenicom što ćemo biti u prilici i moći davati svoj doprinos ukupnoj EU bezbjednosti. EU nema alternativu i na taj način ćemo dati naš puni doprinos ukupnoj evropskoj bezbjednosti. To će biti značajan korak BiH ka EU" - tvrdi Mektić.

Pripadnici bh. sigurnosnih agencija imaju posebno znanje i ono će biti od velike koristi Europolu - kazao je direktor ove institucije Rob Wineright.

- Europol stavlja sve raspoložive kapacitete na raspolaganje BiH kako bi stala ukraj sa svim oblicima kriminala, terorizma, radikalizma, terorističkih aktivnosti - rekao je Wineright.

Podsjećamo, naša zemlja je  sporazum s Europolom postigla još prošle godine, ali se njegovo potpisivanje odgađalo zbog raznih administrativnih prepreka.

 

Ne propustite