Iznenađujući sastanak: Trump i Nieto se sastaju u Meksiku

Svijet
Iznenađujući sastanak: Trump i Nieto se sastaju u Meksiku
Američki predsjednički kandidat Donald Trump je izjavio da se želi sastati sa meksičkim predsjednikom Enrique Pena Nieto, samo nekoliko sati nakon otkrivanja svog prijedloga o smanjivanju ilegalne imigracije.

Američki predsjednički kandidat Donald Trump je izjavio da se želi sastati sa meksičkim predsjednikom Enrique Pena Nieto, samo nekoliko sati nakon otkrivanja svog prijedloga o smanjivanju ilegalne imigracije.

''Prihvatio sam poziv predsjednika Enrique Pena Nieto, i radujem se sastanku sa njim,'' napisao je Trump na svom Twitter profilu.
Meksička vlada je također potvrdila ovaj sastanak na Twitteru, napisavši da je Trump prihvatio poziv.

Trump je izjavio, da ukoliko bude izabran za predsjednika 8. novembra, izgradit će zid duž južne granice SAD-a sa Meksikom, kako bi spriječio ilegalni prelazak u SAD. Također traži i od Meksika da plati taj zid, zahtjev kojem su se radovale njegove pristalice, a ignorisali meksičke vođe.

Iznenadni sastanak je drugo Trumpovo pojavljivanje na pozornicama svijeta, tokom njegove predsjedničke kampanje. Prvo pojavljivanje je bila junska posjeta Škotskoj, koja je bila dominirana Brexitom.

Odlazak u Meksiko čini se kao klasični, dramatični Trump-potez, koji će osigurati da bude nanaslovnicama svjetskih medija u nadi da porazi svoju oponenticu Hillary Clinton.

Pena Nieto je javno pričao o svojoj skeptičnosti kada je u pitanju Donald Trump. Na sastanku sa sadašnjim predsjednikom Barackom Obamom i kanadskim premijerom Justin Trudeau u Otavi, Pena Nieto je pričao o opasnosti populizma u globalizovanom svijetu, kao i objašnjavao svoje komentare koji porede Trumpa sa Adolfom Hitlerom i Benitom Mussolinijem.

''Hitler, Mussolini, svi znamo kakav je bio krajnji rezultat,'' rekao je kada su od njega tražili da objasni svoj komentar. ''To je samo bio pozvi za reflekciju i shvatanje, kako bi zadržali na umu šta smo do sada sve postigli i šta još moramo postići.''

Tokom svog govora u Arizoni, Trump će detaljno objasniti svoje mišljenje o ilegalnim imigracijama nakon što su neke konzervativne koalicije iznijele svoje mišljenje da je Trump počeo da popušta.

Trumpovi pomoćnici kažu da će tada pokazati svoju odlučnost za izgradnju zida, te da će deportovati sve ilegalne imigrante koji su počinili neki zločin u Americi.

Ipak, glavno pitanje je kako će tretirati ostalih 11 miliona imigranata koji su ''pustili korijenje'' u Americi te se pokorili zakonima, problem o kome se raspravlja godinama.

 

 

Ne propustite