Italija: Nacionalna sahrana u Amatricu

Svijet
Italija: Nacionalna sahrana u Amatricu
Italija danas organizira nacionalnu sahranu za tridesetak žrtava u Amatricu, gradu koji je najteže pogođen potresom 24. augusta, u kojem su poginule 292 osobe. Preremijer Matteo Renzi, predsjednik Republike Sergio Mattarella i rumunski premijer Dacian Ciolos, će prisustvovati ceremoniji sahrane u 18.00 sati, saopćile su službe civilne zaštite.

Italija danas organizira nacionalnu sahranu za tridesetak žrtava u Amatricu, gradu koji je najteže pogođen potresom 24. augusta, u kojem su poginule 292 osobe.

Preremijer Matteo Renzi, predsjednik Republike Sergio Mattarella i rumunski premijer Dacian Ciolos, će prisustvovati ceremoniji sahrane u 18.00 sati, saopćile su službe civilne zaštite.

Sahranjeno će biti tridesetak žrtava. Većina osoba koje su izgubile život u Amatriceu nije živjela u ovom gradu u regiji Latium i bit će sahranjeni u gradovima iz kojih potiču.

Među strancima koji su izgubili život u potrersu nalazi se jedanaest Rumuna i tri Britanca.

Samo u mjestu Amatrice, potres jačine 6,2 stepena usmrtio je 231 osobu. U središnjem dijelu ovog sela, spasilačke ekipe i dalje tragaju u ruševinama da bi pronašli tijela koja bi mogla pritisnuta ispod ruševina.

U subotu, u Italiji je bio dan nacionalne žalosti u znak sjećanja na žrtve i ispratila je 35 žrtava iz Ascoli Picena, u blizini Amatrica, navela je agencija AFP.

(Fena)

Ne propustite