Veliki problem sa Trans-Pacifičkim partnerstvom o kojem niko ne priča

Biznis
Veliki problem sa Trans-Pacifičkim partnerstvom o kojem niko ne priča
Tajnoviti sistem nazvan ISDS prijeti uništavanjem najviše politike predsjednika Obame. ISDS-važan dio Trans-Pacifičkog partnerstva-omogućava kompanijama da tuže cijele države koje koštaju mnogo novca nakon što dođe do promjene regulacija ili zakona.

Tajnoviti sistem nazvan ISDS prijeti uništavanjem najviše politike predsjednika Obame. ISDS-važan dio Trans-Pacifičkog partnerstva-omogućava kompanijama da tuže cijele države koje koštaju mnogo novca nakon što dođe do promjene regulacija ili zakona. 
Iako ISDS proces postoji već godinama, TPP bi ga drastično raširio. Najčešća kritika na sistem je ta što je tajan, da je kontrolisan od strane odvjetnika velikih firmi, te da ga globalne korporacije koriste kako bi promijenili suverene zakone i zaobiću određene regulacije. A sve ovo je tačno.
No, evo šta većina istraga i kritika ne uzima u obzir.
ISDS sistem je dizajniran kako bi riješio određeni problem. Kada korporacije ulažu u inostrane firme, strahuju da bi njihove firme mogle postati nacionalizovane ili da bi njihovi proizvodi mogli biti iskorišteni od strane vlade koje upravljaju lokalnim sudnicama. ISDS je trebao firmama dati sigurnost da ukoliko neka država pokuša da prisvoji njihovo vlasništvo, onda imaju sigurnost i neutralno mjesto za tužbu.
No, umjesto pomaganja firmama u rješavanju problema, ISDS je polahko postao način za bogate investitore da zarade novac u suđenjima.
Evo i kako: Bogataši kupuju firme koje imaju dobre šanse za ISDS suđenje, na prvi pogled cilj ovoga bi bilo zarađivanje. U ovom procesu se često koriste spletkama, ubacujući u igru fantmske firme ili investitore, kako bi dobili što bolju ponudu. No stvar postaje ozbiljna kada investitori koristeći ISDS žele da utiču na politički sistem, kako bi dobili što veće nagrade. Šteta koju ISDS čini ide preko granica novca koje iinvestitori zarade, a ne postoji ništa što bi moglo zaustaviti plutokrate. Ukoliko investitori budu u mogućnosti da iskoriste ISDS u potpunosti kao dio TPP-a, onda će mogućnosti da čak iskoriste države ili gradove koji su u finansijskim probemima (poput Detroita ili Illinois).

Primjer iz 2008. godine, kada je vlada Španije bila pod pritiskom eurozone da smanje budžet tokom finansijske krize, odlučili su da smanje velikodušni budžet za solarnu energiju. Španija je smanjila finansiranje solarne energije u fazama i promijenila definiciju solarnog programa u 2008. godini, ponovo smanjila finansiranje u 2010. godini i dodala nove restrikcije u 2013. godini.

Carina i kvota  koja se koristi za zaštitu domaće industrije je jeftinija od robe iz inostranstva, i ostvarila je mnogo prihoda za Sjedinjene Države, odnosno trezor u 19. stoljeću. Nakon Drugog svjetskog rata, Sjedinjene Države su na čelu pokreta prema slobodnijoj trgovini.

Danas, Sjedinjene Države i većina razvijenih zemalja imaju nekoliko tarifa.

Sjedinjene Države, pregovarači ističu da sporazum Pacific nastoji izjednačiti nametanjem rigoroznog načina rada i ekoloških standarda  trgovinskim partnerima, i prava intelektualnog vlasništva.

Pacifički trgovinski pakt ima za cilj da se obrati na niz pitanja koja su se pojavila otkako su po prethodnim sporazumima. Jedan od njih je da se zemlje slažu da se ne blokira prekogranični transferi podataka preko interneta, a ne zahtijevaju da se serveri nalaze u zemlji, kako bi se poslovalo u toj zemlji. Ovaj prijedlog je izazvao zabrinutost nekih zemalja, Australija među njima, da bi to moglo biti u suprotnosti sa zakonima i propisima protiv ličnih podataka pohranjeni offshore privatnost.
Veliki cilj Pacifičkog pakta je poboljšanje mogućnosti za uslužne industrije, koji čine većinu privatnih poslova u američkoj ekonomiji. Sjedinjene Države imaju konkurentsku prednost u niz usluga, uključujući financije, inženjering, softver, obrazovanje, pravne i informacijske tehnologije. Iako usluge nisu predmet tarifama, i ograničenja na ulaganja koriste mnoge zemlje u razvoju da zaštite lokalni biznis.
Iako u Vijetnamu i Maleziji ima mnogo takvih korporacija, SAD ima nekih previše (u Postal Service i Fannie Mae, na primjer). Konačni dogovor može uključivati ​​način koji traži da se osigura neka konkurentna neutralnost držeći otvorena vrata za budućnost Kine prihvatanje pakta.

Kina pakt vidi sa zabrinutošću, vidi potencijalnu opasnost kao da SAD pokušava da učvrsti svoju vezu s azijskim trgovinskim partnerima. Međutim, visoki kineski zvaničnici nagovijestili su da bi mogli i da žele učestvovati u nekom trenutku. U isto vrijeme, dogovor pruža Kina neki zaklon, jer slijedi vlastiti trgovinski sporazum u regiji, kao što je inicijativa svile u Centralnoj Aziji.

Predsjednik Bill Clinton je osvojio podršku za naftu, ali većina zakonodavaca su glasali protiv njega. 
Nafta, koju je potpisao predsjednik Bill Clinton 1993. godine, pomogao je dovesti do buma u trgovini između SAD-a, Meksika i Kanade. Sve tri zemlje su izvozile više robe i usluga na druga dva, ulaganja su rasla, i Sjedinjene Države su dobile milijune radnih mjesta. SAD je imao mali suficit sa Meksikom, kada je potpisan pakt, ali to je ubrzo postao trgovinski deficit koji se proširio na više od 50 milijardi $ godišnje.

Kritičari također ističu da je rast posla u SAD-u ne uzima u obzir gubitak radnih mjesta u Meksiku ili Kanadi. 

Predsjednik Obama još može osvojiti takav ishod. Radom sa republikanskim vođstvom u domu i Senatu, stekao je konačno odobrenje za promociju trgovine organa, kritičan korak koji omogućava da Bijela kuća predstavi trgovinski paket u Kongresu za pravo glasa, bez izmjena i dopuna.

Ali teškoj zakonodavni proces dodatno pogoršali odnose sa mnogim kolegama demokrata, kao i sindikati i progresivne grupe, koji je žestoko protive Trans-Pacific partnerstvo.

Ne propustite