Španski ručak

Aktuelno
Španski ručak
Vjerujem da je i vama kao i meni često teže smisliti, nego kuhati ručak za danas. Želim da vam olakšam makar jedan dan i preporučim hranu na kojoj sam ja odrasla. Malo se razlikuje od tipične Bosanske kuhinje ali sam sigurna da će vam se svidjeti.

Vjerujem da je i vama kao i meni često teže smisliti, nego kuhati ručak za danas. Želim da vam olakšam makar jedan dan i preporučim hranu na kojoj sam ja odrasla. Malo se razlikuje od tipične Bosanske kuhinje ali sam sigurna da će vam se svidjeti.

Gaspaćo (gazpacho) – hladna supa od sirovog povrća kiselkastog okusa, idealna je kao osvježenje za tople ljetne dane.

Potrebni sastojci: 2 zelene paprike, 250g paradajza, 80g sredine  hljeba, 1 krastavac, 2-3 kašike ocata, 5 kašika maslinovog ulja, 10 kašika vode, 20 prženih badema, 2 čehna bijelog luka, biber i so.

U posudi pomješamo hljeb i ocat, polako dodajemo so, biber, ulje i vodu, dok ostale sastojke sa dodatkom soli i bibera miksamo u blenderu. Kada je sve dobro izmješano, u blender dodajemo i hljeb iz posude. Miksamo sve zajedno još par minuta i sadržaj cijedimo kroz cjediljku kako bi odstranili košpice ili kožu sa povrća. Supa se služi hladna tako da po želji možete ubaciti i po jednu kockicu leda u svaki tanjir.

Omlet sa krompirom (Tortilla de patatas), neki ovo jelo nazivaju i Španska tortilja (tortilla), mi u Španiji sigurno ne.

Potrebni sastojci: krompir, crveni luk, jaja i maslinovo ulje. Količine variraju od toga koliku porciju pripremate.

U tavu stavimo dosta ulja i na laganoj vatri pržimo tanko izrezani krompir i luk. Kada postanu mekani u odvojenoj posudi miješamo sa jajima. Dobijenu smjesu vraćamo u tavu pokušavajući dobiti okrugli oblik. Kada je donji dio gotov, okrenemo tako da i suprotna strana bude fino pržena. 

Riječ za danas prijatno = buen provecho

Ne propustite