Okončana sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Bosna i Hercegovina
Okončana sjednica Predstavničkog doma PSBiH
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su u drugom čitanju Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći kojim se omogućava jednak pristup pravdi.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su u drugom čitanju Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći kojim se omogućava jednak pristup pravdi.

U drugom čitanju prihvaćen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predstavnički dom odlučio je da novi rok za dostavljanje mišljenja o prijedlozima izmjena zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda bude 15. septembra.

Tako je odlučeno nakon što su članovi Komisije za budžet i financije Predstavničkog doma odgodili izjašnjavanje o ovim zakonima koji se tiču povećanja akciza na naftu i naftne derivate.

Sredstava od tih akciza trebala bi biti utrošena na izgradnju cesta i autocesta. Akcize na naftu i naftne derivate bile bi povećane za 15 feninga, odnosno 10 feninga namijenjeno je za izgradnju autocesta, a pet  za izgradnju ostalih cesta.

Potrebnu poslaničku većinu nije dobio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja razmatran u prvom čitanju koji je predložio delegat Doma naroda PSBiH Mario Karamatić (HSS).

U prvom čitanju podržan je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama koji predlaže poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut.

Izmjena zakona odnosi se na otpremnine pri odlasku u penziju za sve osobe koje rade u institucijama države BiH. Tim izmjenama ograničile bi se ukupne visine otpremnine na koju zaposleni u institucijama BiH trenutno imaju pravo.

Podržan je Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2015. godinu kao i Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda.

Usvojena je i inicijativa poslanice Demokratske fronte (DF) Maje Gasal - Vražalice kojom se zadužuje Vijeće ministara da, najkasnije u roku od 60 dana sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi izvještaj o položaju mladih.

Kako je kazao predsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) naredna sjednica Doma planirana je za 12. oktobar.

(FENA)

Ne propustite