Novi.ba medijski pokrovitelj najprestižnijeg rukometnog turnira za kadete: Dokazat ćemo da je Sarajevo pravi sportski centar regije

Sport
Novi.ba medijski pokrovitelj najprestižnijeg rukometnog turnira za kadete: Dokazat ćemo da je Sarajevo pravi sportski centar regije
Danas je u prostorijama Dvorane Grbavica održana konferencija za medije povodom 1. Međunarodnog rukometnog turnira 'Više od igre' koji se od 2. do 4. septembra održava u Sarajevu.

Danas je u prostorijama Dvorane Grbavica održana konferencija za medije povodom 1. Međunarodnog rukometnog turnira 'Više od igre' koji se od 2. do 4. septembra održava u Sarajevu.

Bit će to prvo izdanje ovog turnira koji ima predispozicije da postane jedan od najkvalitetnijih u regionu, pošto već u prvoj sezoni učestvuju neke od najjačih evropskih rukometnih ekipa. Svi mečevi se održavaju na Grbavici, a medijski pokrovitelj ovog spektakla je portal Novi.ba.

Koliko je ozbiljan turnir u pitanju, govori činjenica da će se na terenu naći najjača mađarska ekipa Pick Szeged, najveći makedonski klub RK Vardar, te još šest sjajnih ekipa poput RK Celje, RK Balić&Metličić, RK Crvena Zvezda, HRK Izvidžač, RK Bosna Centrotrans i Ekipa Grada Sarajeva.

Prva utakmica se igra u petak 2. septembra od 15 časova, dok je svečano otvorenje turnira isti dan od 18 časova. U subotu će biti cjelodnevni program, pa će gledaoci pratiti veliki broj mečeva tokom cijelog dana, dok je u nedjelju završnica turnira, borba za zlatnu medalju, te svečano zatvaranje turnira.

Prije svega, medijima se obratio Marko Matović ispred 'Spiritusa' koji je glavni zadužen za ogranizaciju turnira.

"Prije svega se želim zahvaiti svima koji su podržali organizaciju ovog turnira, pošto Sarajevo kao grad zaslužuje najveće sportske događaje. Ove godine smo okupili osam odličnih ekipa, a u sljedećim sezonama ćemo pokušati da povećamo broj ekipa. Cilj turnira je da pokažemo svima da Sarajevo živi sport, te da je to pravi sportski centar regije, a možda i šire".

Na turniru će učestvovati ekipa Grada Sarajeva, a trener će biti Sanjin Kolaković.

"Želim pozdraviti sve organizatore i zahvaliti se što su baš mene odabrali za treniranje ekipe koja predstavlja naš grad. Velika mi je čast trenirati ekipu u koju su uključeni rukometaši iz svih sarajevskih klubova, kao i iz Slavije iz Istočnog Sarajeva, te dvije ekipe iz Goražda."

Također, medijima se obratio i proslavljeni bh. rukometaš Esad Kurtagić koji ističe da nije vjerovao da se ovako nešto veliko može održati u Sarajevu.

"Iskren da budem, ljudi su me zvali da pomognem organizaciju sličnih turnira i u prošlosti, ali sam bio skeptičan. Ipak, ovaj turnir je nešto sasvim drugo i vidjeli smo da se može organizovati. Najbitnije je da smo uspjeli u ovoj spektakularnoj dvorani otpočeti renesansu rukometa u Sarajevu, jer je Sarajevo zaista uvijek bio centar rukometa i u Evropi".

Na kraju, obratio se i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

"Ovo je značajan sportski događaj za Sarajevo, pošto je u ovom gradu uvijek rukomet, uz fudbal, košarku, odbojku i streljaštvo bio ispred svega ostalog. Nažalost, zbog rata je krenuo strmovit pad bh. sporta, posebno u Sarajevu, ali se sada oporavljamo. Cilj nam je bio da u našoj općini ujedinimo dvije komponente, a to smo i uspjeli. Uspjeli smo dobiti vrhunsku dvoranu i organizovati ovakav jedan turnir koji može biti samo primjer za budućnost".

Ne propustite