Ivana Marić za Novi.ba: Novac propada jer su političari nesposobni!

Aktuelno
Ivana Marić za Novi.ba: Novac propada jer su političari nesposobni!
Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda ubrzo zasjeda u Washingtonu. Očekuje se odluka o odobrenju kreditnog aranžmana za BiH, a radi se o proširenom kreditu od 1,075 milijardi KM. Najavljene su nove investicije, a navodna svrha kredita su reforme i stabilizacija budžeta.

Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda ubrzo zasjeda u Washingtonu. Očekuje se odluka o odobrenju kreditnog aranžmana za BiH, a radi se o proširenom kreditu od 1,075 milijardi KM. Najavljene su nove investicije, a navodna svrha kredita su reforme i stabilizacija budžeta.

Pored toga, vlasti najavljuju smanjenje javnog duga što je u najmanju ruku paradoksalno. Upravo zbog ovakvih, kontradiktornih pa i ironičnih najava, kontaktirali smo političku analitičarku Ivanu Marić.

Prema njenom mišljenju, prava svrha kreditnog aranžmana sa MMF-om je isključivo popunjavanje budžetskih rupa. 

„Iako imamo novac, bespotrebno uzimamo kredite. Bh. vlasti jednostavno ne znaju upravljati tim sredstvima. Nedavno smo pustili talgo vozove, koji već 10 godina stoje neiskorišteni. Plaćeni su 67 miliona eura da bi stajali u garaži. Zadužujemo se, plaćamo kamate, a novac propada. Sve je to posljedica nesposobnosti bh. političara“, smatra Marić.

Ivana Marić je za Novi.ba govorila o pompeznim, ali i kontradiktornim najavama smanjenja javne potrošnje i duga. BiH uzima kredit kako bi smanjila državni dug. Zvuči nevjerovatno, ali u našoj zemlji, sve je moguće.

„Sve to lijepo zvuči u predizbornoj kampanji, a nakon toga građani ne osjete nikakva poboljšanja. Vlasti apsolutno koriste tu naivnost, tako da je očekivano da ni poslije izbora neće doći do istinskih reformi“, zaključila je Marić.

Političari zaduženjima zatvaraju rupe kako bi i dalje mogli egzistirati na besmislenoj bh. političkoj sceni. Neumjerena rastrošnost je dovela našu zemlju u veliku finansijsku krizu, a umjesto da primarni cilj bude smanjenje administracije, jedina svrha zaduženja i sve oštrije retorike je predizborna utrka i politički opstanak nakon kampanje i izbora.

Inače, Ivana Marić je politička analitičarka čija područja zanimanja su politički marketing, politička psihologija, izborne kampanje, politička propaganda, odnosi s javnošću, reforma Ustava BiH, javna uprava i lokalna samouprava. Zvanje magistrice nauka stekla je na studiju Fakulteta političkih nauka i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

(Novi.ba)


 

 

Ne propustite