STIGLE PRVE REAKCIJE NAKON TEKSTA NA NOVI.BA: Sporazum za spas imovine u Agrokomerca je bio spreman, niko nije reagovao!

Aktuelno
STIGLE PRVE REAKCIJE NAKON TEKSTA NA NOVI.BA: Sporazum za spas imovine u Agrokomerca je bio spreman, niko nije reagovao!
Nakon priče o beogradskom Agrokomercu u našu redakciju stigle su brojne reakcije. U nastavku donosimo razgovor sa dugogodišnjom direktoricom ove firme Jasminom Stojanović, koja je oštro osudila bh. vlasti i Agenciju za privatizaicju Federacije BiH.

Nakon priče o beogradskom Agrokomercu u našu redakciju stigle su brojne reakcije. U nastavku donosimo razgovor sa dugogodišnjom direktoricom ove firme Jasminom Stojanović, koja je oštro osudila bh. vlasti i Agenciju za privatizaicju Federacije BiH. 

Novi.ba: Ko je kriv za ovakvu situaciju Agrokomerca Beograd?

S obzirom da sam ja bila direktor toliko godina teško je odgovoriti na pitanje ko je kriv, ali činjenica je da se mi nalazimo na teritoriji Srbije i neophodno je poštovati zakone ove zemlje. S druge strane, mi smo bili u blokadi i njima je smetalo to što mi imamo sve plaćene obaveze, a ja nisam odblokirala račun mada sam mogla.  Možda sam djelimično i ja kriva, ali ja sam išla drugom logikom, da se ne bi desilo da nam neko pokuša oteti firmu jer sam ja dobila informacije iz Vlade Srbije da su neki već spustili šape na ove objekte. I to se i desilo, pokrenut je stečaj mada po zakonu nije bilo osnova za to jer vrijednost imovine prelazi vrijednost blokade. Ja sam dolazila u Vladu FBiH da napravimo sporazum prema zakonima Srbije, da izdijelimo Agrokomerc tako da dio pripadne Vladi, a dio radnicima. Međutim mi smo sporazum napravili ali ga nikad nismo potpisali zbog tadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju Šuhreta Fazlića. 

Novi.ba: U kakvom ste odnosu tj. kontaktu bili sa ljudima iz Agencije za privatizaciju?

Direktor ove agencije, Šuhret Fazlić dolazio je nekoliko puta u Beograd. Taj sporazum je bio spreman još prije 2 godine i sa tim sporazumom sam ja došla u Sarajevo, kod resornog ministra prošle godine, on je tada jedino imao sluha, ali s obzirom da je tek tada došao na funkciju pretpostavljam da ništa nije mogao uraditi. Jedini krivac za ovakvu situaciju je direktor Agencije za privatizaciju FBiH Šuhret Fazlić, on je bio na tom sastanku prošle godine, bio je i neko iz tzv. Upravnog odbora Agrokomerca iz V. Kladuše i niko nije želio da pomogne. Činjenica je da se mi kao firma nalazimo u podbilansu, mi smo faktički zasebna firma to što sam ja htjela da imam posla sa svojom matičnom kućom to je bila moja dobra volja. Oni meni nisu davali novce nizašta, čak mi je Šuhret obećao kad sam radila procjenu da će dati pola novca međutim ni to se nije desilo. Kad je došla faktura sve sam sama platila. 

Novi.ba: U kakvom ste kontaktu bili sa advokatom kojeg je angažovala Agencija za privatizaciju FBiH Marinkom Šakanom?

Marinko Šakan! To je čovjek koji je inače imao problema sa advokatom koji je mene zastupao i tu je čak bilo i nekih nesuglasica kad smo se pokušali dogovoriti oko sporazuma. Ja nemam sa njim šta da razgovaram, osim na tom sastanku sa Šuhretom nismo imali nikakav drugi kontakt. Fazlić je tad poveo njega, a ja svog advokata Branka Božinovića.

Novi:ba: Mislite li da će se pitanje Agrokomerca riješiti, kakva su vaša predviđanja? 

Ja ću opet pokušati dobiti ministra, koji je prošle godine jedino imao sluha za Agrokomerc u Beogradu. Pokušat ću se sa njim dogovoriti da se ta blokada plati, i da mi onda skidamo stečaj, razdijelimo se i nastavimo raditi. Činjenica je da ja sa cijelom ovom pričom sama sebi uskačem u grlo, jer sam srbijanski državljanin, rođena sam ovdje, a 18 godina sam vodila bosansku firmu. Svakojakim su me imenima nazivali, bila sam i bula, i turkinja, i vehabija i nema šta nisam bila jer ja kao čuvam tursku imovinu u sred Beograda. 

U narednim danima donosimo mišljenja i najodgovornijih za ovakvu situaciju. 

Ne propustite