Sarkozy tvrdi da će promijeniti francuski ustav kako bi zabranio burkini?!

Svijet
Sarkozy tvrdi da će promijeniti francuski ustav kako bi zabranio burkini?!
Bivši francuski predsjednik Nicholas Sarkozy izjavio je da će promijeniti ustav zemlje kako bi zabranio kupaće kostime burkini koji u potpunosti pokrivaju žensko tijelo ukoliko bude reizabran na predsjedničkim izborima u aprilu iduće godine.

Bivši francuski predsjednik Nicholas Sarkozy izjavio je da će promijeniti ustav zemlje kako bi zabranio kupaće kostime burkini koji u potpunosti pokrivaju žensko tijelo ukoliko bude reizabran na predsjedničkim izborima u aprilu iduće godine.

Pozicionirajući se kao branitelj francuskih vrijednosti i zauzimajući oštar stav prema imigraciji, konzervativni političar izjavio je prošle sedmice da će uvesti zabranu oblačenja tog kupaćeg kostima širom zemlje, koja je podijelila vladu pod vodstvom Socijalista i dominirala je francuskim političkim raspravama tokom augusta.

Francuski najviši administrativni sud u petak je ukinuo zabranu burkinija koja se proširila na desetak francuskih turističkih primorskih mjesta na osnovu navoda da krši temeljne slobode.

Zabrana burkinija pokazala je sve poteškoće s kojima se sekularna Francuska suočava u bavljenju vjerskom tolerancijom nakon napada islamskih militanata u crkvi u Normandiji i u turističkom gradu Nici u julu. Fotografije naoružanih policajaca koji očigledno primjenjuju zabranu kod žene na plaži u Nici samo su pojačale kontroverze.

Zabrane su opravdane na osnovu zaštite javnog reda, a socijalistički premijer Manuel Valls branio je gradske zvaničnike koji su ih uveli.

Nakon što je sud ukinuo zabrane, ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve izjavio je, ipak, da bi se zakon o zabrani burkinija smatrao neustavnim.

Upitan o tom riziku, Sarkozy je izjavio:

- U redu, onda promijenimo ustav. Mijenjali smo ga tridesetak puta, to nije problem - rekao je Sarkozy.

On se bori da se izjednači u anketama javnosti sa suparnikom Alainom Juppeom, političarom blagih stavova bližih centru, na stranačkim izborima njihove stranke Republikanaca krajem  novembra.

Cazeneuve, koji se sastaje s čelnicima francuskih muslimana u ponedjeljak kako bi ublažio vjerske napetosti, izjavio je da je imenovao političkog veterana Jean-Pierre Chevenementa da predvodi nezavisno tijelo nadležno za bavljenje odnosima između državnih i vjerskih predstavnika, prenosi Reuters.

Ne propustite