Savez za promjene: Zabrana referenduma u RS-u išla bi u Dodikovu korist

Bosna i Hercegovina
Savez za promjene: Zabrana referenduma u RS-u išla bi u Dodikovu korist
Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić izjavio je danas da, ukoliko bi bilo ko zabranio referendum u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, pomogao bi Miloradu Dodiku.

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić izjavio je danas da, ukoliko bi bilo ko zabranio referendum u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, pomogao bi Miloradu Dodiku.

"Zabrana referenduma bi od Dodika napravila nešto što on nije, i bar bi ličio na zaštitnika interesa RS-a", tvrdi Tadić.

Rekao je da Centralna izborna komisija treba da dostavi spiskove i da se referendum treba održati.

Isti stav ima i o pitanju Ustavnog suda BiH, odnosno smatra da bi privremena mjera zabrane referenduma išla u korist Dodiku.

"Da je Dodik vodio računa o interesima RS-a ne bi ovakav referendum raspisivao prije lokalnih izbora, jer ugrožava pravo naroda i RS na referendum više od svih apelacija Bakira Izetbegovića", rekao je Tadić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Smatra da je time predsjednik RS-a i SNSD-a jedno važno nacionalno pitanje bacio pod noge i isprljao.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je također rekao da dosad u RS-u nisu provedena dva referenduma o kojima su usvojene odluke u Narodnoj skupštini, a vjeruje da će  izjašnjavanje građana o 9. januaru ipak biti održano.

Međutim, ističe, da je bio protiv da se referendum provede prije izbora, ali da Dodik i SNSD nisu odustajali od datuma, 25.septembra, sedam dana prije lokalnih izbora.

"Ako se bilo ko uplaši referenduma, mi nećemo odustati. Samo Dodik i njegovi mogu da odustanu. Dodiku je koalicioni partner, Petar Đokić iz SP-a, rekao da treba da podnese ostavku ako odustane od referenduma", naveo je Čavić.

I počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ističe da bi Ustavni sud BiH, donošenjem privremene mjere i zabranom referenduma, doveo do katastrofe pravnog sistema u BiH.

Ponovio je da je njegov prijedlog institucijama RS-a da se, nakon referenduma, 9.januar  nazove danom državnosti, čime bi se provela i odluka Ustavnog suda BiH i zaštitili interesi RS-a.

Ukoliko se i to rješenje ospori, predlaže da se to zove dan osamostaljena RS-a.

Smatra da Centralna izborna komisija (CIK) BiH nema nijednog zakonskog osnova da zabrani korištenje biračkih spiskova za potrebe referenduma u RS-u, zakazanog za 25. septembar.

(Agencije)

Ne propustite