Sutra predstavljanje publikacija o ratnim zločinima u Brčkom

Aktuelno
Sutra predstavljanje publikacija o ratnim zločinima u Brčkom
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u utorak, 30. avgusta 2016. godine, u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, organizovati press konferenciju sa ciljem predstavljanja publikacije pod nazivom „Ratni zločini u Brčkom (1992 – 1995) – PRESUDE“.

Publikacija pod nazivom „Ratni zločini u Brčkom (1992 – 1995) – PRESUDE“, biće predstavljena u utorak, 30. augusta 2016. godine. U povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, konferenciju za medije će organizovati Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije.

"Ovo je prva knjiga iz edicije 'Ratni zločini – transkripti presuda sudova u Bosni i Hercegovini', u okviru koje se nalazi ukupno 14 presuda za ratne zločine koji su počinjeni nad civilnim stanovništvom u Brčkom tokom rata devedesetih. Cilj ovog dokumentovanja jeste jasnije predočavanje presuda sudova za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, ali i sprječavanje mogućnosti manipulacije presuđenim činjenicama u vezi osuđenih ratnih zločinaca za prijeratnu opštinu Brčko. Ovo je ujedno i pokušaj izgradnje pravednijeg mira i stvaranje mogućnosti za izgradnju jednog jedinstvenog spomenika civilnim žrtvama svih nacionalnosti u Brčko distriktu BiH", navodi se u saopćenju UDIK-a.

publikacija-naslovna

Ne propustite