Dragan Čović na godišnjici Herceg-Bosne: 'Reorganizacijom BiH moramo sebi osigurati prava'

Bosna i Hercegovina
Dragan Čović na godišnjici Herceg-Bosne: 'Reorganizacijom BiH moramo sebi osigurati prava'
Svečano obilježavanje godišnjice HR HB upriličeno je u danas u Gorici kod Gruda. Delegacija HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) svečano je položila vijenac i zapalilo svijeću ispred spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

Svečano obilježavanje godišnjice Herceg-Bosne predvodio je danas predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u danas u Gorici kod Gruda. Delegacija HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) svečano je položila vijenac i zapalilo svijeću ispred spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

Delegacija je prisustvovala i svečanom svetom misnom slavlju u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, a nakon mise položen je vijenac na grob prvog predsjednika HR HB Mate Bobana i na spomenik poginulim braniteljima.

U dvorištu crkve sv. Stjepana Prvomučenika organizirana je javna tribina u organizaciji HR HB i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, na kojoj se obratio i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

4-595x340

Predsjednik Čović u svome izlaganju naglasio je značaj i važnost ove godišnjice i historijskog trenutka te historijske uloge onih koji su imali hrabrosti i mudrosti da utemelje Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, a poslije HR-HB da na taj način zaštite hrvatski narod diljem Bosne i Hercegovine.

“Gdje god nije bilo djelovanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne i političke volje hrvatskog naroda političnog i vojnog, Hrvata više nema. Bez obzira da li je to Sarajevo, Goražde, Tuzla, Bihać, Banja luka, jednako je na svakom dijelu – Hrvata je ostalo toliko malo da možemo kazati da su potpuno nestali”, kazao je predsjednik HDZ BiH, HNS-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, govoreći na javnoj tribini u Gorici kod Gruda, organiziranoj u sklopu obilježavanja 23. godišnjice proglašenja Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Čović je pozvao one koji su razočarani u postupke političkih zastupnika Hrvata u BiH da “ne klonu duhom”, jer se ravnopravnost hrvatskog naroda sa ostalim narodima u BiH, kako je rekao, može postići samo zajedništvom i zajedničkom sinergijom i iskustvom.

“Moramo stvoriti takav ambijent da mladi ljudi ostaju, te da mnogi koji su otišli i žive diljem svijeta, prepoznaju mogućnost življenja u BiH i da se vrate. Ja sam uvjeren da za to imamo snage a nadahnuće za to nam je upravo Hrvatska republika Herceg Bosna”, kazao je Čović.

"Koliko god da smo se odmakli od početaka, jasno je da bez organiziranosti hrvatskog naroda u BiH, mi nećemo ostvariti ono što je naša trajna težnja, aposlutnu, ustavnu ali i svaku drugu, teritorijalnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH. Vrijeme u kome živimo je vrijeme iskušenja, ako samo analiziramo popis stanovništva koji je nedavno objavljen, vidjet će te da, gdje god nije bilo organiziranosti i djelovanja HR-HB u bilo kojem obliku, Hrvata više nema. Posljedice Domovinskog rata su takve, da mi danas moramo zbiti redove i stvoriti mogućnosti da naši mladi ne odlaze. Moramo stvoriti uvjete u naredne dvije godine da reorganizacijom BiH osiguramo sebi apsolutno jednaka prava, koja imaju i druga dva naroda u BiH. Pozivam sve one koji su se umorili na ovome putu traženja jednakopravnosti, da ne klonu duhom, nego da zajedno pod vodstvom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, ustraju. Bilo koje podjele neće nas dovesti nigdje, trebamo zbiti redove i ne tražiti neke nove mogućnosti i rješenja, jer smo ih već kroz oblik višestranačja i pokazali, još uvijek se trebamo okupiti oko jedne ideje, neka to bude ideja Hrvatske Republike Herceg Bosne", zaključio je svoj govor dr. Dragan Čović.

Predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vlado Šoljić rekao je kako Hrvati na vrijeme domovinskog rata i organizaciju života u tom vremenu mogu biti ponosni.

“Hrvati su ušli u rat kao David protiv Golijata a izašli su kao pobjednici. Pokazali su ne samo da znaju ratovati za slobodu nego da znaju organizirati kako obranu tako i život općenito u tom vremenu”, rekao je Šoljić.

Željko Raguž, direktor Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH kazao je da ambicije onih kojima smeta ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH i da se Hrvate ostavi u ovakvom položaju nisu u skladu s europskim demokratskim stečevinama.

21-595x340

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Gruda Ljubo Grizelj, čestitao današnje obilježavanje obljetnice HR HB, te uputio riječi ohrabrenja “šestorki” u Haagu.

“Mi Gruđani smo posebno ponosni što su značajni datumi novije hrvatske povijesti Hrvata u BiH upravo vezani za naše području. Danas obilježavamo 23 godine od utemeljenja Hrvatske republike Herceg Bosne i 20 godina otkad živimo u jednom potpuno drugačijem političkom i pravnom okviru za koji se sve može reći ali se zasigurno ne može reći da je pravedan i da funkcionira na dobrobit Hrvatskog naroda u BiH”, rekao je Grizelj.

Obilježavanje 23. godišnjice proglašenja Hrvatske republike Herceg-Bosne, kojeg su pod pokroviteljstvom Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, organizirali HZ HB i Hrvatski dokumentaiski centar Domovinskog rata u BiH počelo jutros u Mostaru polaganjem vijenaca i paljenem svijeća ispred spomenika poginulim hrvatskim branitelja na Trgu hrvatskih velikana.

20-595x340

Potom je u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici kod Gruda služena sveta misa za prog predsjednika HZ HB mr Matu Bobana i sve poginule hrvatske branitelje, nakon koje su položeni vijenci na bobanov grob i na spomenik poginulim braniteljima.

Na tribini su govorili i Vlado Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća HZ HB i Željko Raguž, direktor Hrvatskog dokumentacijsog centra Domovinskog rata u BiH.

Ne propustite