Kakva je razlika između hidžaba, nikaba i burke?

Aktuelno
Kakva je razlika između hidžaba, nikaba i burke?
Muslimanske žene širom svijeta nose različitu vrste odjeće. Dok jedne hidžabom pokrivaju glavu, kosu i vrat, neke nose burku od glave do pete sa otvorom za oči ili, pak, nikab koji nema čak ni takav otvor, već samo jedva prozirnu mrežicu.

Muslimanske žene širom svijeta nose različitu vrste odjeće. Dok jedne hidžabom pokrivaju glavu, kosu i vrat, neke nose burku od glave do pete sa otvorom za oči ili, pak, nikab koji nema čak ni takav otvor, već samo jedva prozirnu mrežicu.

Marama se smatra znakom skromnosti i simbolom vjere, a ona koju nose muslimanke naziva se hidžabom, navodi BBC.

Hidžabi se nose u različitim stilovima i bojama, a vrsta koja se najčešće nosi na Zapadu pokriva glavu i vrat, ali ne i lice.

Nikab je veo za lice koji obično ima prorez za oči, ali se može nositi i sa zasebnim zarom za oči, a uz njega ide prateća marama.

Burka, najzatvoreniji od svih muslimanskih velova, iz jednog je dijela i pokriva i lice i tijelo, često sa samo uskom mrežicom u predjelu očiju.

Pored hidžaba, nikaba i burke, koje su najpoznatije vrste odjeće muslimanki, postoji i dvodjelni veo koji se naziva al-almira, a sastoji se od tijesne kape od poliestera ili pamuka i marame koja se nosi preko nje. U regionu Persijskog zaliva popularna je takozvana šajla, dugačka pravougaona marama koja se omotava oko glave i pričvršćuje na ramenima.

Neke muslimanke nose i himar, dugačak veo koji pada do struka, a potpuno prekriva glavu, vrat i ramena, ali ne i lice. Mnoge Iranke nose čador, vrstu plašta koji prekriva cijelo tijelo, a često ispod njega na glavi imaju jednu manju maramu, navodi BBC.

(Novi.ba)

 

Ne propustite