Zrele smokve u sopstvenom soku: Slatko koje svi vole

Praktična žena
Zrele smokve u sopstvenom soku: Slatko koje svi vole
Ukoliko volite stari običaj gdje gostima poslužuje slatko i kafa, obavezno napravite slatko od smokava po tradicionalnom receptu.

Ukoliko volite stari običaj gdje gostima poslužuje slatko i kafa, obavezno napravite slatko od smokava po tradicionalnom receptu. 

Potrebno vam je: 1,25 kg smokvi; 3 kg šećera; cijela kora 1 limuna, sok od cijelog limuna.

Priprema: Smokve dobro operite i oštrim nožem zarežite na oba kraja, pa ih tanko oljuštite. Svaku smokvu štrikaćom iglom probodite skroz na dva mjesta.

Smokve kuhajte u 6-8 voda, dok voda ne proključa, pa tu vodu prospite a sipajte novu i ponovo kuhajte. U poslednju vodu stavite jednu cijelu koru limuna.

Kuhane smokve pažljivo procjedite i ostavite da se osuše. U šerpu stavite pripremljen šećer, nalijte ga vodom da ogrezne i stavite da se kuha. Kad se šećer donekle ukuha stavite u njega smokve. Kuhajte na jakoj vatri dok sirup ne bude dovoljno gust da se s varjače sliva u kapima a ne u mlazu.

Na 5 minuta pred kraj dodajte sok od limuna. Skuhano slatko sklonite s vatre, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se hladi desetak minuta. Tad sklonite krpu sa šerpe i vratite slatko na ringlu, neka ponovo provri.

Ovo se preporučuje kod pripreme slatka uopšte, jer voće pod vlažnom krpom pusti još dio soka. Kad slatko još jednom provri, ponovo ga sklonite s vatre i pokrijte vlažnom krpom. Neka tako prenoći. Hladno slatko sutradan sipajte u tegle. 

Ne propustite