Šta se jelo u Sulejmanovom dvoru: Hrana samo za odabrane

Zanimljivosti
Šta se jelo u Sulejmanovom dvoru: Hrana samo za odabrane
Turska je poznata po dugoj tradiciji i bogatoj kulturi, što je vidljivo i kada je riječ o njihovoj kuhinji.

Turska je poznata po dugoj tradiciji i bogatoj kulturi, što je vidljivo i kada je riječ o njihovoj kuhinji.

Menemen

Ovaj tradicionalni turski doručak zapravo je kajgana kuhana s dinstanim povrćem, a poslužuje se topla s hljebom.

Köfte

Köfte su ćuftice ili pljeskavice od mljevene junetine ili jagnjetine, a mogu biti poslužene dinstane, u sendviču, sa salatom ili jednostavno samo s jogurtom.

Mantı

Mantı vas na prvi pogled može asocirati na raviole, ali ovo tradicionalno tursko jelo potpuno je jedinstvenog ukusa i teksture. Male knedlice s govedinom ili jagnjetinom se kuhaju ili prže, pa se serviraju s jogurtom ili maslacem. Često su propraćene i velikim izborom začina.

Kuzu Tandır

Meso za ovo popularno jelo od jagnjetine tradicionalno se lagano peče u jednom komadu, a često se poslužuje s pirinčem ili krompirom i jogurtom.

Lahmacun

Ovaj ravan i hrskav hljeb tradicionalno je punjen mljevenim mesom, salatom i limunovim sokom, a može se jesti zamotan ili presavijen na pola. Savršen je kao lagani ručak ili užina.

Börek

Najčešće punjen mljevenim mesom ili spanaćem i sirom, börek može biti zamotan ili posložen poput lazanja, a poslužuje se za doručak, ručak, večeru, užinu… Kada god ga jedete, börek je uvijek sočan i ukusan!

Baklava
Puna oraha i sirupa, a često i s mljevenim pistaćima na vrhu, baklava je slatka, jedinstvena i trebala bi se uvijek jesti svježa!

Pide

Često nazivan i "Turska Pica", pide se sastoji od testa u obliku brodića, a poslužuje se s različitim nadjevima (uglavnom s mljevenim mesom ili spanaćem i sirom).

Güllaç

Tradicionalan desert koji se često poslužuje za vrijeme Ramazana, güllaç je poslastica s jedinstvenom teksturom napravljena od tijesta, mlijeka, ružine vodice, oraha, i sjemenki šipka. U nekim se varijantama može pronaći neko drugo voće ili leblebija.

Meze

Uobičajeno je poslužiti meze, odnosno niz hladnih predjela, s pićima ili čak umjesto čitavog obroka. Gostima na večeri ponuđeno je oko 20 izbora jela s pasuljem, salata i namaza na malim jelima, koja se jedu s hljebom.

 

Ne propustite