Stanje na putevima: Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Bosna i Hercegovina
Stanje na putevima: Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta
Jutros se u većem dijelu BIH saobraća nesmetano i bez vanrednih ograničenja. U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a,

Jutros se u većem dijelu BIH saobraća nesmetano i bez vanrednih ograničenja. U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a, 

Na dionicama gdje su u toku sanacioni radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno. Izdvajamo magistralne puteve: Jablanica-Mostar, Prozor-Jablanica, Nemila-Topčić polje, Bugojno-Novi Travnik, Živinice-Šićki Brod, Priboj-Simin Han i Bihać-Izačić. 

Radi izvođenja minerskih radova, svakodnevno u vremenu od 14 do 14:30 sati, dolazi do obustave saobraćaja na dionici M-16 Banja Luka-Jajce (na lokalitetu Bočac).

Povremene polusatne obustave saobraćaja, zbog deminiranja terena, aktuelne su od 08 do 16 sati na magistralnom putu M-1.8 Lončari-Orašje (u blizini mjesta Dusine).

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije Bosne i Hercegovine, na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova na području Hrvatske, na GP Orašje-Županja vozila saobraćaju usporeno u oba smijera. 

Zbog održavanja priprema i združene pokazne vježbe na području Republike Srbije, danas će od 10 do 11 i od 18 do 19 sati,  kao i u nedjelju 28.08. (od 08 do 12:30 sati) biti obustavljen saobraćaj na srbijanskoj strani Međunarodnog graničnog prelaza Šepak-Trbušnica. 

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT
Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI 
M-1.8
Lončari-Orašje, zbog deminiranja terena na lokaciji Dusine, saobraćaj se povremeno obustavlja u trajanju do pola sata (uz propuštanja do 15 minuta).
M-4 
Simin Han-Caparde, zbog sanacije mosta preko rijeke Dubnice, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.
Ljetinić-Jelah, zbog radova na polaganju kanalizacijskog kolektora, od 08 do 16 sati povremeno se saobraća jednom trakom.
M-5
Trg Maršala Tita u Bihaću, zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.
Bihać-Izačić, zbog izgradnje pješačke staze u naselju Izačić, od 07 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-16
Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina), zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-16.2
U toku su radovi na ulazu u Prozor, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.
Prozor-Jablanica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz postavljenu privremenu signalizaciju. 
M-16.4 
Bugojno-Novi Travnik (na lokalitetu Rostovo), zbog sanacionih radova saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. 
M-17
Jablanica-Mostar, zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Donja Jablanica saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz moguće povremene obustave do 15 minuta.
Topčić Polje-Lašva (Nemila) zbog radova na sanaciji škarpe iznad nivele ceste, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.
Doboj-Šešlije (dionica Johovac-Rudanka), u toku je izgradnja priključaka magistralnog puta na budući autoput, pa je saobraćaj regulisan privremeno postavljenom signalizacijom, čije je poštivanje obavezno.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.
Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Olovo, za vrijeme izvođenja radova na izgradnji raskrsnice na spoju magistralnog puta M-18 i regionalnog puta R-467, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
Šićki Brod-Živinice, zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Ljubače, od 07 do 19 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

REGIONALNI PUTEVI
R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo)-zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-435 Nevesinje-Berkovići- u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično,  jednom trakom.
R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, u toku su radovi na rekonstrukciji ove dionice, zbog čega se na mjestima izvođenja radova saobraća naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
R-454a Bratunac-Drinjača- zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi je potpuna obustava saobraćaja za vozila preko 15 tona nosivosti,  dok ostala vozila saobraćaju lokalnim putem kroz selo Brestvo.

KANTON SARAJEVO
-Zbog izvođenja rekonstrukcijonih radova u zoni pružnog prelaza (raskrsnica) “Alića rampa” na regionalnom putu R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, privremeno je obustavljen saobraćaj na dijelu ulice Bosanski put (od centra Bingo do spoja sa R-445). Alternativni pravac kretanja: 126. Ilijaške brigade-Hašima Spahića-R-445. -Zbog izvođenja neophodnih sanacionih radova, obustavlja se saobraćaj u dijelu ulice Alije Kučukalića (od raskrsnice sa ulicom Dr. Fetaha Bećirbegovića do raskrsnice sa ulicom Safeta Zajke).
 - Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji uličnih cjevovoda obustavlja se saobraćaj u lijevoj traci u dozvoljenom smijeru u ulici Obala Kulina bana (od spoja sa mostom Ćumurija), dok drugi dio (žuta traka) ostaje slobodan za saobraćaj.
- Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice na dijelu ulica Ante Babića i Ive Andrića (spoj “X” transferzale i novoizgrađene “A” transferzale), obustavljen je saobraćaj u dijelu ulice Ive Andrića (od raskrsnice sa ulicom Olimpijska do raskrsnice sa ulicom Ante Babića).
- Zbog izvođenja sanacionih radova od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Komatin (od raskrsnice sa ulicom Hambina carina do raskrsnice sa ulicom Bostarići),  izuzev za vozila JGP i stanovnike sa prebivalištem u pomenutom dijelu ulice. Alternativni pravac je Komatin-Hambina carina-Brajkovac-Lipe-Komatin i obratno.
-Zbog izvođenja sanacionih radova, usporeno se saobraća u ulicama: Džemala Bijedića, Kriva, Kemal Begova, IV Viteške brigade, Kromolj, Butmirskog bataljona, Lužansko polje i  Branilaca Hotonja.
-Zbog izvođenja radova na izgradnji  kolektora usporeno se saobraća na lokalnom putu Ljubovčići-Jeleč-Pazarić (od 08 do 17 sati).

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON
- Zbog održavanja kulturno-sportske manifestacije do 28.08. obustavlja se saobraćaj na dijelu regionalnog puta R-444 Breza-Vareš (u Brezi, dijelom ulice A. Izetbegovića, od početka Šehidske ulice -Dom zdravlja, do Trga rudara i raskrsnice sa ulicom ZAVNOBIH-a).

Ne propustite