Ovih 12 događaja bi u potpunosti moglo istrijebiti čovječanstvo

Šokantno!
Ovih 12 događaja bi u potpunosti moglo istrijebiti čovječanstvo
Jeste li se ikad zapitali koji događaji bi u potpunosti mogli promijeniti čovječanstvo? Promijeniti toliko da nas čak - istrijebe!

Jeste li se ikad zapitali koji događaji bi u potpunosti mogli promijeniti čovječanstvo, promijeniti toliko da nas čak - istrijebe?!

Daily Mail vam donosi opasnih 12:

1. Globalna pandemija

Apokaliptična bolest bila bi neizlječiva, gotovo u svim slučajevima fatalna, ekstremno zarazna i imala bi dug period inkubacije. Kada bi se ovakva pogubna obilježja pojavila kod samo jednog virusa, smrtnost bi bila ekstremna.
Premda se u svrhu borbe protiv zaraza i u medicinska istraživanja ulažu golema sredstva, savremeni vidovi transporta i gusta naseljenost na mnogim područjima pogoduju izrazito brzom širenju infekcija.

2. Supervulkan

Opasnost supervulkana, onoga koji bi bio u stanju erumpirati hiljadu puta intenzivnije od uobičajenog, krije se u količinama aerosola i prašine koje bi izbacio u atmosferu. Čestice prašine bi upile sunčeve zrake i izazvale globalnu 'vulkansku zimu', čiji bi efekti bili slični stanju nakon udara golemog asteroida ili nuklearnog rata.
Trenutno dostupna tehnologija ne bi bila u stanju učiniti mnogo na sprečavanju totalne štete.

3. Umjetna inteligencija

Riječ je o prijetnji o kojoj se vjerovatno najčešće raspravlja, a odnosi se na razvoj strojeva i softvera s inteligencijom na nivou čovjekove. Njih ne bi bilo lako kontrolirati i vjerojatno bi bili u stanju jačati vlastitu inteligenciju.
Odluče li strojevi da im čovječanstvo više ne treba, imat će potrebu graditi novi svijet bez ljudi.
S druge strane, upravo u ovakvoj umjetnoj inteligenciji krije se i veliki potencijal, s obzirom da bi mogla poslužiti kao sredstvo borbe s većinom drugih rizika po čovječanstvo.
Ipak, valja napomenuti da u ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću reći postoji li doista rizik od ekstremno inteligentnih strojeva.

4. Ekstremne klimatske promjene

Naučnici trenutno predviđaju da bi klimatske promjene do kojih dolazi pod uticajem čovjeka mogle podići globalnu temperaturu za 4 Celzijeva stepena.
No, postoji opasnost da bi zatopljenje moglo biti ekstremnije od procjena i da bi temperatura mogla skočiti za 6 stepeni.
Najteže bi posljedice u tom slučaju bile u najsiromašnijim državama, koje bi mogle postati nenastanjive, tvrdi se u istraživanju. Moglo bi doći do masovnog umiranja, velike gladi i seoba naroda.

5. Sintetska biologija

Genetski inženjering superorganizama čovječanstvu može donijeti koristi, ali uzgajanje superorganizama koji su prijetnja čovjeku ili važnim dijelovima ekosistema moglo bi se pretvoriti u katastrofu. Do puštanja takvih organizama na slobodu može doći slučajno ili namjerno, a tada govorimo o biološkom ratovanju odnosno bioterorizmu.
Posljedice bi mogle biti gore od bilo koje prirodne pandemije.
Nastojanja da se ovo područje regulira trenutno su tek u začecima i moguće je da zakoni neće biti u stanju pratiti napredak u istraživanjima.

6. Udar asteroida

Možda zvuči kao scenarij iz filma naučne fantastike, no udar golemog asteroida uistinu bi mogao dovesti do smaka svijeta. Veliki objekti promjera pet ili više kilometara u prosjeku udaraju u Zemlju svakih 20 miliona godina, pri čemu se oslobađa energija 100.000 puta veća od najsnažnije bombe koja je ikada eksplodirala.
U slučaju da gromada udari kopno, s lica Zemlje bi zbrisao teritorij veličine Holandije, a na planetu bi sve zamrlo zahvaljujući oblaku prašine koji bi ispunio atmosferu. Došlo bi se nesagledivih promjena klime i nestašice hrane, a posljedično i političkih nestabilnosti.

7. Ekološki krah

Riječ je o totalnom rasapu globalnog ekosistema, koji bi mogao dovesti do izumiranja brojnih vrsta. Vjerovatnost ovog scenarija ovisi o stepenu ovisnosti čovječanstva o ekosistemu.

8. Nanotehnologija

I u ovom scenariju proizvodnja otpornih ili 'pametnih' materijala na atomskom nivou može donijeti razne koristi čovječanstvu, no istovremeno nosi i brojne probleme, a jedan od najvećih je stvaranje golemih arsenala konvencionalnog ili naprednijeg oružja.

9. Nuklearni rat

Strah od apokaliptičnog nuklearnog sukova SSSR-a i SAD-a desetljećima se širio svijetom. Ta je prijetnja u međuvremenu možda postala manja, ali mogućnost nuklearnog sukoba i dalje postoji.
Ovisno o intenzitetu mogućeg nuklearnog rata, svijetu bi u većoj ili manjoj mjeri prijetila 'nuklearna zima', odnosno stvaranje oblaka u najvišim slojevima atmosfere koji bi blokirali sunčeve zrake, nakon čega bi temperature zraka diljem planeta pale ispod nule, a možda bi došlo i do totalnog uništenja ozonskog omotača.
U konačnici bi došlo do opće nestašice hrane, što bi dovelo do gladi i propasti političkih sistema, ako bi uopće bilo preživjelih.

10. Loše upravljanje državama

Dvije su glavne kategorije političkog kraha - neuspjeh u rješavanju ključnih rješivih problema, primjerice ublažavanje siromaštva, te razna politička zastranjenja koja bi mogla rezultirati stvaranjem globalnog totalitarnog poretka.
Promjene u tehnologiji, politici i društvu mogu dovesti do unapređenja sistema vlasti, ali mogu za posljedicu imati i izlazak na površinu onog najgoreg.

11. Globalni krah

Ovaj se općeniti termin odnosi na ekonomski ili društveni kolaps globalnih razmjera, koji podrazumijeva nerede i propast pravnog poretka u tolikim razmjerima da bi život na Zemlji postao nemoguć.
Vjerovatnost ovakvog scenarija krajnje je neizvjesna jer je previše nepoznanica, ali već su zabilježeni određeni potresi na nivou pojedinih globalnih sistema, poput finansijskog.

12. Nepoznato

Još jedna opća kategorija koja obuhvata sve uzroke smaka svijeta kojih još nismo ni svjesni ili koji se trenutno čine ekstremno malo vjerovatnima.

Ne propustite