Samo jedna konačna presuda za masakr na Markalama

Bosna i Hercegovina
Samo jedna konačna presuda za masakr na Markalama
Porodice žrtava, građani Sarajeva te predstavnici vlasti će se u nedjelju prisjetiti drugog masakra na pijaci Markale, u kojem je prije 21 godinu stradalo na desetine ljudi. Pokušavajući razmijeniti namirnice i nahraniti ukućane, 28. augusta 1995. su na sarajevskoj pijaci Markale smrtno stradale 43 osobe, dok ih je 84 lakše i teže ranjeno. Na Markale je 5. februara 1994. godine također pala granata i usmrtila 68, a ranila 144 osobe.

Porodice žrtava, građani Sarajeva te predstavnici vlasti će se u nedjelju prisjetiti drugog masakra na pijaci Markale, u kojem je prije 21 godinu stradalo na desetine ljudi.

Pokušavajući razmijeniti namirnice i nahraniti ukućane, 28. augusta 1995. su na sarajevskoj pijaci Markale smrtno stradale 43 osobe, dok ih je 84 lakše i teže ranjeno.

Na Markale je 5. februara 1994. godine također pala granata i usmrtila 68, a ranila 144 osobe.

Prema podacima Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, tokom opsade Sarajeva, koja je trajala 1.425 dana, na grad je u prosjeku svaki dan palo 329 granata, od kojih je stradao 11.541 civil, a od toga 1.601 dijete. Povrijeđeno je najmanje 50.000 ljudi.

Za zločine počinjene u Sarajevu, koji obuhvataju i granatiranje Markala, na doživotnu zatvorsku kaznu osuđen je Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS).

U presudi Galiću iz novembra 2006. godine navedeno je: “Taj incident predstavlja primjer granatiranja gdje su civili namjerno ciljani.”

Za granatiranje, terorisanje i snajperisanje građana Sarajeva, nepravosnažnom presudom izrečenom u Haagu, na 40 godina zatvora osuđen je Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS).

U Haškom tribunalu u toku je suđenje Ratku Mladiću, bivšem komandantu VRS-a.

Obilježavanje stradanja na Markalama planirano je za nedjelju, 28. augusta, u 11 sati, javio je BIRN BiH. 

(Fena)

Ne propustite