Igor Crnadak na Dubrovačkom forumu

Aktuelno
Igor Crnadak na Dubrovačkom forumu
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 25. i 26. augusta ove godine na Samitu inicijative lidera regiona Baltik - Jadran - Crno more (Dubrovački forum), koji se održava u okviru predsjedavanja Hrvatske Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP). SEECP je uspostavljen kako bi se koordinisale aktivnosti s ciljem unapređivanja regionalne saradnje među zemljama članicama.

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 25. i 26. augusta ove godine na Samitu inicijative lidera regiona Baltik - Jadran - Crno more (Dubrovački forum), koji se održava u okviru predsjedavanja Hrvatske Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

SEECP je uspostavljen kako bi se koordinisale aktivnosti s ciljem unapređivanja regionalne saradnje među zemljama članicama.

Na Forumu je ministar Crnadak govorio o temi „Geopolitički izazovi u 2016. godini“. U svom govoru ministar je potvrdio potpunu opredeljenost Bosne i Hercegovine, kao i regije cijelog zapadnog Balkana prema evropskim integracijama, naglasio značaj regionalnog povezivanja i saradnje u procesu tih integracija, kao i u procesu ekonomskog razvoja koji se tim povezivanjem otvara.

Tokom obraćanja, ministar Crnadak je posebno naglasio značaj odnosa u trouglu Srbija - Hrvatska - BiH, za koji je rekao da je najvažniji stub razvoja i stabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije i zapadnog Balkana. On je rekao da je zbog vrlo turbulentne historije, kao i zbog višestruke povezanosti ove tri zemlje, važno da imaju zajednički pogled na budućnost i da među njima postoji viši stepen uvažavanja i međusobnog poštovanja.

U vremenu kada se cijela Evropa susreće s brojnim problemima, poput jačanja nasilnog ekstremizma, radikalizma i međunarodnog terorizma, danas je neophodnije nego ikada raditi na regionalnom povezivanju i saradnji, jer se samo tako ovi problemi mogu prevazići, zaklјučio je ministar Crnadak.

Na marginama Dubrovačkog foruma, ministar Crnadak je održao bilateralne sastanke s ministrom inostranih poslova Republike Mađarske Peterom Szijjartom, kao i sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hoytom Brianom Yeem. Ministar Crnadak sastao se također i s nerezidentnim ambasadorom Novog Zelanda u Rimu Patrickom Johnom Rataom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 

(Fena)

Ne propustite