Grčki scenarij prijeti BiH

Bosna i Hercegovina
Grčki scenarij prijeti BiH
Javni dug BiH dostigao je skoro 12 milijardi konvertibilnih maraka, a podaci iz 2008. godine pokazuju da je u samo 9 godina vanjski dug naše zemlje skoro udvostručen.

Javni dug BiH dostigao je skoro 12 milijardi konvertibilnih maraka, a podaci iz 2008. godine pokazuju da je u samo 9 godina vanjski dug naše zemlje skoro udvostručen.

Iako smo prema međunarodnim standardima samo umjereno zadužena zemlja, stanje nije nimalo bezazleno. 

Povod za nedavni sastanak Izetbegovića i Dodika na kojem je "dogovoren" Mehanizam koordinacije, zapravo je bio kreditni aranžman s MMF-om. Pismo namjere je tada potpisano i poslano, a i EBRD je nakon svega odborio još nekolicinu kredita. Zaključak je jasan. BiH sve više srlja u dužničko ropstvo.

Dug BiH je zapravo dug entiteta. Vlasti se zadužuju kako bi imali dovoljno novca za plate administracije, a sada je na red došla i privatizacija. Dešava se upravo ono što je i predvidio ekonomski ekspert Damir Miljević rekavši da "kad se ne bude imalo kud, slijedi rasprodaja porodičnog srebra"

Upravo to se i desilo. Federacija je počela rasprodaju, u državnim preduzećima s manjinskim udjelom, koja većinom pozitivno posluju. 

Planirana je prodaja Energopetrola, Energoinvesta, Aluminija, Sarajevo osiguranja, a posljednjih dana se aktueliziralo i pitanje prodaje manjinskog udjela Bosnalijeka te Fabrike Duhana Sarajevo. 

Bosnalijek je u prošloj godini imao profit od 11,2 miliona KM tako da je logično pitanje da li je ova privatizacija došla u pravo vrijeme. 

Halil Čengić, jedan od manjinskih dioničara Bosnalijeka, smatra da zbog otvorene istrage u Tužilaštvu BIH  definitivno nije pravi momenat za privatizaciju ove kompanije. 

"Još uvijek traje istraga Tužilaštva BiH o načinu na koji je luksemburški tajanstveni Haden stekao  najveći udio u Bosnalijeku 29,9%. Trinaest osoba je osumnjičeno da su učinile nekoliko krivičnih djela dok su prikupljale dionice za Hadena."

Treba napomenuti i da je u toku suđenje bivšem direktoru ovog preduzeća Edinu Arslanagiću i drugim, za štetu veću od 23 miliona maraka. 

Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici zadužila Agenciju za privatizaciju u FBiH da odgodi ranije zakazanu aukciju za prodaju državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo i to nakon što je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić pozvao Fadila Novalića i SDA da zaustave brzopoteznu prodaju.

Radončić je naglasio da su poslijeratnim privatizacijama preduzeća nanesene ogromne društvene i finansijske štete, a izrazio je i sumnju da se potcjenjuje njegova knjigovodstvena vrijednost te da se lažno prikazuju podaci o vrijednosti pojedinih kompanija.

"Kompanije bi bile praktično otete i to se mora zaustaviti", rekao je Radončić pa najavio da će se svim političkim sredstvima boriti da upravo to i učini.

Stigla je i reakcija iz SDA u kojoj privatizaciju pravdaju Reformskom agendom.

"Stranka demokratske akcije insistira da se kompletan proces privatizacije javnih kompanija  uradi na transparentan način i u skladu sa zakonom."

Iz SDA su poručili kako su iznenađeni reakcijom SBB-a i bespotrebnim prozivkama premijera Novalića i Vlade FBiH.

Radončić je ovim potezom definitvno iznenadio sve one koji su kovali plan o rasprodaji (pljački) državnog kapitala, a da prethodno nisu sačinili analizu niti strategiju plana prodaje.
Klupko oko ministarskih nesuglasica se počelo odmotavati, a izbori će pokazati šta će konstantne razmirice i malverzacije među koalicionim partnerima u konačnici donijeti. 

(Novi.ba)

Ne propustite