Američki zlatni olimpijac optužen zbog davanja lažnog iskaza

Svijet
Američki zlatni olimpijac optužen zbog davanja lažnog iskaza
Brazilske vlasti su zvanično pokrenule optužnicu protiv plivača Ryana Locthea zbog davanja lažnog iskaza. Naime, američki zlatni olimpijac je pred sami kraj Olimpijskih igara izjavio da mu je prijećeno pištoljem te da je opljačkan.

Brazilske vlasti su zvanično pokrenule optužnicu protiv plivača Ryana Locthea zbog davanja lažnog iskaza. Naime, američki zlatni olimpijac je pred sami kraj Olimpijskih igara izjavio da mu je prijećeno pištoljem te da je opljačkan.

Osvajač olimpijske medalje je optužen za "lažno prenošenje informacija o kriminalnoj radnji" nakon istrage policije, koja je od suda zatražila da uputi obavještenje sportisti u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi list G1.

Komesar policije Clemente Braune je napomenuo da će se plivaču suditi bez obzira da li će on biti prisutan ili ne.

Osvajač 12 olimpijskih medalja je ranije ovog mjeseca kazao da su njega i trojicu drugih američkih plivača - Gunnara Bentza, Jacka Congera i Jamesa Feigena – opljačkali pod prijetnjom vatrenim oružjem u noći zadnjeg plivačkog natjecanja na OI.

Kasnije je otkriveno da je čuvar uperio pištolj prema američkim plivačima, zahtijevajući da plate za vrata toaleta koji su navodno razvalili na benzinskoj pumpi u predgrađu u blizini olimpijskih objekata.

Lochte je naknadno uputio izvinjenje na društvenoj mreži Twitter zato što nije bio "pažljiviji i iskreniji" u svom opisu događaja.

Lochte se suočava sa kaznom zatvora od šest mjeseci ili sa novčanom kaznom za okončanje procesa, rekao je Braune za G1.

(Novi.ba)

Ne propustite