Burkini preko naših očiju

Aktuelno
Burkini preko naših očiju
Pod izgovorom sprječavanja eventualnih sukoba između muslimana i nemuslimana brojni Francuski gadovi na obali zabranjuju ženama nošenje burkinija na plažama. Čula sam ranije za ovaj odjevni predmet ali sve do ove godine nisam imala priliku vidjeti uživo kako izgleda.

Pod izgovorom sprječavanja eventualnih sukoba između muslimana i nemuslimana brojni francuski gadovi na obali zabranjuju ženama nošenje burkinija na plažama.

Čula sam ranije za ovaj odjevni predmet ali sve do ove godine nisam imala priliku vidjeti uživo kako izgleda. Nedavno na jednom bazenu nedaleko od Sarajeva vidjela sam grupicu djevojaka obućenih u burkinije i moram razočarati sve radikale, izgledale su sasvim normlano.

Ne bih da ulazim u religijski kontekst ove priče jer i sama nisam pretjerano religiozna osoba ali ne volim kada se ženama određuje (a uglavnom to rade muškarci) šta i kako treba da rade, u ovom slučaju kako da se oblače.

Tokom Frankove diktature u Španiji imali smo slične restrikcije za žene, rezervisano mjestu u društvu za njih je bilo da budu domaćice, a policija je kažnjavala svaku vrstu oblačenja koja se nije uklapala u taj koncept.

Danas vidimo da Francuska policija radi isto, a posljedica može biti samo izazivanje još većih netrpeljivosti između različitih etničkih grupa tamo a nikako sprječavanje eventualnih sukoba kako su naveli prije početka ove akcije.

Što se mene tiče ja vjerovatno nikada neću obući burkini ali dajem punu podršku svim ženama koje su samostalno odlučile da nose hidžab ili njegovu ljetnu varijantu - burkini!

 

Ne propustite