British Tobacco kupio FDS

Aktuelno
British Tobacco kupio FDS
Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru je zadužila Agenciju za privatizaciju u FBiH da za 15. septembar odgodi ranije zakazanu aukciju za prodaju državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo, a za narednu sjednicu Vlade FBiH bit će sačinjen izvještaj o svim relevantnim aktivnostima i postupcima u privatizaciji FDS-a i drugih kompanija u kojima je Federacija BiH manjinski vlasnik (Sarajevo osiguranje i Bosnalijek).

 Aukcija dionica „Fabrike duhana Sarajevo d.d.“ obavljena je danas putem Sarajevske berze, čime je Vlada Federacije BiH finalizirala prodaju manjinskog udjela (39,9 posto) u ovom privrednom društvu, saznaje Fena iz Ureda premijera Federacije.

Investicijom British American Tobaccoa, jedne od najvećih svjetskih kompanija duhanske industrije, osiguran je nastavak poslovanja nekadašnjeg tržišnog lidera, kao i zadržavanje radnika koji su ujedno i manjski dioničari.

- Podsjećamo da je 2007. godine nadležnost za odabir metoda i načina privatizacije prenesena s Agencije za privatizaciju na Vladu Federacije BiH. Od tada, pa do danas zabilježena je samo jedna transakcija radi prodaje udjela u vlasništvu i to 2013. godine - rečeno je iz Ureda premijera.

Kao prioritet u 2016. određena je prodaja manjinskih udjela, posebno u društvima koja bilježe poteškoće u poslovanju, a po osnovu prodaje planirana su sredstva za budžetske stavke Federacije BiH.

- Ulaskom jedne od najvećih svjetskih multinacionalnih kompanija, British American Tobacco (BAT), otključan je proces prodaje manjinskih udjela Vlade FBiH u privrednim društvima - izjavio je federalni premijer Fadil Novalić.

Ocijenio je da je ovo snažna poruka svim stranim investitorima.

Na održanoj aukciji na Sarajevskoj berzi kompanija CID Adriatic Investments GmbH (CID) predala je najbolju ponudu za dionice Fabrike duhana Sarajevo d.d. (FDS) u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine. CID Adriatic Investments GmbH je austrijska investicijska kompanija, a CID-u je sredstva za transakciju osigurala kompanija British American Tobacco (BAT). Ponuda za 511.478 dionica, što predstavlja 39,9058% ukupnih dionica FDS-a, iznosi 83,5 KM po dionici, što je ukupno 42,708.413 KM. Očekuje se da će prenos dionica biti zaključen u skladu sa zahtjevima Sarajevske berze, te da će CID u narednim danima biti registriran kao vlasnik dionica.

U skladu sa zakonskom obavezom, CID će predati obaveznu ponudu za preuzimanje preostalih dionica FDS-a.  CID će s managementom FDS-a nastaviti raditi na razvoju ostalih dijelova poslovanja, koje FDS ima. Sporazum CID-a i British American Tobacca bit će podložan glasanju dioničara FDS-a, due diligence-u od strane British American Tobacca te svim propisima i regulatornim odobrenjima. CID vjeruje da bi moguća kupovina duhanskog biznisa FDS-a od strane British American Tobacca osigurala znatno bolje mogućnosti za buduće poslovanje duhanskog dijela FDS-a u odnosu na one koje bi mogao postići kao samostalna kompanija.

U nastavku donosimo pregled bh. komapanija koje čekaju privatizaciju.

Ne propustite