Brčko: Dragan Gmitrović zbog krađe osuđen na godinu dana zatvora

Crna hronika
Brčko: Dragan Gmitrović zbog krađe osuđen na godinu dana zatvora
Tužiteljstvo Brčko distrikta je predložilo, a Osnovni sud u Brčkom donio pravomoćnu presudu kojom je Dragana Gmitrovića (29) osudio za nedavne teške krađe u tom gradu.

Tužiteljstvo Brčko distrikta je predložilo, a  Osnovni sud u Brčkom donio pravomoćnu presudu kojom je Dragana Gmitrovića  (29) osudio za nedavne teške krađe u tom gradu.

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice,  njemu je za tešku krađu izvršenu u dva navrata na naročito drzak način izrečena kazna  zatvora u trajanju od godinu dana.  

Presuda je rezultat intenzivnog procesuiranja Gmitrovića, višestrukog  povratnika u vršenju imovinskih kaznenih djela,  protiv koga je  Tužiteljstvo u vrlo kratkom roku okončalo istragu, podiglo optužnicu, te zaključenjem sporazuma o priznanju krivice definitivno okončalo kazneni postupak. Postupajući na isti način, Tužilaštvo je nedavno protiv ove osobe također okončalo  postupak u kojem je za razbojništvo i seriju teških krađa u Brčkom i okolini osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora, priopćeno je iz brčanskog Tužiteljstva.

Presuda od godinu dana zatvora odnosi se na događaj u kojem je osuđeni u Brčkom u razmaku od samo nekoliko minuta, na naročito drzak način, od dvije žene ukrao zlatni nakit koje su imale na sebi.

Prema navodima optužnice potvrđenim presudom on je jednog nedjeljnog popodneva  upao u dvorište oštećene A.D. i s njenog vrata strgnuo zlatni lančić vrijednosti oko 500 KM.  Samo osam minuta kasnije on je na ulici  sustigao oštećenu N.Lj. od koje je na isti način oduzeo također zlatni lančić vrijedan oko  1 000 KM. On je nakon toga ubrzo  uhićen i na prijedlog Tužiteljstva stavljen u pritvor, koji je trajao tijekom cijele istrage i faze optuženja sve do donošenja pravomoćne presude u ovom predmetu.  

Prethodna osuda Gmitrovića na dvije i pol godine zatvora,  do koje se došlo istovjetnim intenzivnim postupanjem Tužiteljstva, odnosi se na  razbojništvo u Brčkom i seriju teških krađa izvršenih provaljivanjem u obiteljske kuće i gospodarske objekte u Brčkom i okolnim mjestima.

Ovim kaznenim djelima najčešće je otuđivan novac, pokućstvo i alat, a vlasnicima je pričinjena materijalna šteta od oko 9.000,00 KM.

(Fena)

Ne propustite