Francuska: Policija natjerala ženu da skine burkini na plaži

Svijet
Francuska: Policija natjerala ženu da skine burkini na plaži
Fotografije pokazuju kako policija prilazi ženi u burkiniju dok leži na plaži u utorak u Nici, gdje se nedavno desio i teroristički napad na Dan Bastilje. Nakon što su stigli, ona skida gornji dio kostima, iako se vidi da policajac zapisuje kaznu na licu mjesta. Na njenoj kazni, AFP prenosi da piše kako ne nosi “odjeću koja poštuje dobar moral i sekularizam.”

Fotografije pokazuju kako policija prilazi ženi u burkiniju dok leži na plaži u utorak u Nici, gdje se nedavno desio i teroristički napad na Dan Bastilje. Nakon što su stigli, ona skida gornji dio kostima, iako se vidi da policajac zapisuje kaznu na licu mjesta.  Na njenoj kazni, AFP  prenosi da piše kako ne nosi “odjeću koja poštuje dobar moral i sekularizam.” 


“Sjedila sam na plaži da svojom porodicom”, kazala je Siam (34). “Nosila sam klasičnu maramu, tuniku i donji dio tajica, uopće nisam imala namjeru da plivam.”
Svjedokinja, Mathilde Cousin, potvrdila je navode: “Najtužnije od svega je što su ljudi uzvikivali “idi kući”, a neki čak i aplaudirali policajcima”, kazala je. “Njena kćerka je plakala.”
Policijska istraga je u toku kako bi se utvrdilo da li je došlo do nasilnog čina.

PRODAJA BURKINIJA PORASLA ZA 200%

Nakon što je nekoliko francuskih gradova zabranilo “burkini”, njegova prodaja je porasla, čak i među ženama koje nisu muslimanke, uključujući one koje su pobijedile rak i na taj način žele zaštiti kožu, tvrde dizajneri ovog kupaćeg kostima koji je izazvao polemike širom Evrope.
15 francuskih gradova zabranilo je ovaj kupaći kostim, uključujući Cannes, Nicu i nekoliko gradova u blizini Calaisa, što je uzrokovalo mnoge rasističke napade, naročito na stanovnike Francuske porijeklom iz Sjeverne Afrike. Francuski premijer Manuel Valls podržao je gradonačelnike koji su zabranili burkini, rekavši da oni nisu “u skladu sa vrijednostima” zemlje.

U međuvremenu, sud u Nici odbio je žalbe dvije grupe za ljudska prava, rekavši da je zabrana “potrebna, prikladna i proporcionalna”. Cannes je počeo novčano kažnjavati žen, a alžirski poduzetnik je obećao da će platiit kazne za sve žene koje ju dobiju zbog nošenja burkinija.
U međuvremenu, prodaja burkinija porasla je za 200% i to naročito među nemuslimankama.
“U nedjelju smo putem interneta primili 60 narudžbi, a sve su za žene koje nisu muslimanke”, prenosi AJB izjavu Ahede Zanetti, australske modne dizajnerice rođene u Libanu, dodavši da inače nedjeljom dobije do dvanaest narudžbi.    

Ne propustite