Na mladima film ostaje

Aktuelno
Na mladima film ostaje
Nakon glamuroznog Sarajevo Film Festivala koji je svećano zatvoren prošlu subotu na red nam dolazi Omladinski filmski festival.U četvratk 25. augusta počinje osmo po redu izdanje izvrsnog projekta koji za cilj ima vratiti mladima poziciju u društvu koja im je nekada pripadala, i osvjestiti društvo o problemima koji ih tište.

Nakon glamuroznog Sarajevo Film Festivala koji je svećano zatvoren prošlu subotu na red nam dolazi Omladinski filmski festival.U četvratk 25. augusta počinje osmo po redu izdanje izvrsnog projekta koji za cilj ima vratiti mladima poziciju u društvu koja im je nekada pripadala, i osvjestiti društvo o problemima koji ih tište.

Festival će trajati četiri dana na dvije lokacije. Glavni festivalski centar je smješten u Domu Oružanih snaga BiH (Dom Armije) dok se program Otvorenog kina - Lazy Cinema Open Air održava na lokaciji Žute tabije. Pored gore navedenih ciljeva Omladinskog filmskog festivala, projekat bi trebao da pruži šansu mladim filmskim radnicima iz Bosne I Hercegovine da se upoznaju sa svojim kolegama iz regije i Europe kako bi razmjenom iskustava sticali nova znanja.

Takmičarski dio programa je raznolik, iako preovladavaju filmovi autora iz BiH i regije na listi možemo naći filmove autora iz Njemačke, Argentine i Velike Britanije. U dijelu programa pod imenom “EuroExpres cinema” nalaze se tri filma. “Takva su pravila”- drama hrvatskog redatelja Ognjena Sviličića, još jedna drama -  “Jedan od nas” Stephana Richtera i komedija “Luzeri” redatelja Ivayloa Hristova.

Šlag na tortu za Sarajlije definitivno će biti projekcija filma “Valter brani Sarajevo” u nedelju na Žutoj tabiji. Ja još nisam gledala ovaj film za koji sam čula da je obavezno gradivo na putu uklapanja među domaću raju, a prijatelj Danijel Samardžić koji trenutno završava svoj master  u Šangaju pričao mi je o ogromnoj popularnosti “Valtera” u Kini. Festival će biti propračen i  sa dva muzička događaja - nastupa DJ-eva u Domu armije petak i subotu.

Na nama je da se odazovemo u što većem broju i kao što su autori festivala rekli da doživimo najljepšu filmsku priču u gradu koji zna kako živjeti festival.

Riječ za danas: omladina = juventud

Ne propustite