Ćamil Duraković za Novi.ba: Referendumom odgovaramo na referendum!

Bosna i Hercegovina
Ćamil Duraković za Novi.ba: Referendumom odgovaramo na referendum!
Referendum u o Danu RS-u zakazan je za 25.9. 2016. godine, a član predsjedništva Bakir Izetbegović je zbog kršenja ustavnopravnih nadležnosti Bosne i Hercegovine ponovo predao apelaciju Ustavom sudu BiH.

Referendum u o Danu RS-u zakazan je za 25.9. 2016. godine, a član predsjedništva Bakir Izetbegović je zbog kršenja ustavnopravnih nadležnosti Bosne i Hercegovine ponovo predao apelaciju Ustavom sudu BiH. 

Izetbegović od Ustavnog suda BiH faktički traži da spornu odluku NSRS-a stavi van snage, kao i da obaveže NSRS da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti zasnovane na toj odluci skupštine.

"Ustavni sud BiH je u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci broj U-3/13 zaključio da "9. januar“ ne može biti određen za Dan Republike Srpske. Samim tim, sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske i postupak njenog provođenja krše Ustav Bosne i Hercegovine i obavezujuće međunarodno pravo za Bosnu i Hercegovinu", navodi se u saopštenju.

Pored toga, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Sadik Ahmetović je nedavno najavio pokretanje inicijative za otcjepljenje Srebrenice iz RS-a. Odgođena je i nedavno najavljena sjedna PIC-a, a zbog svega smo kontaktirali Ćamila Durakovića, načelnika Srebrenice. Mnogo je povoda za ovaj intervju, a u nastavku pročitajte kakvi su Durakovićevi stavovi u vezi sa ovim pitanjima.

Pravni sistem BiH je jedan od kompliciranijih u svijetu, a odluke najviših instanci se u mnogim slučajevima ne poštuju. Duraković je, osvrnuvši se na Izetbegovićevu apelaciju Ustavnom sudu, naglasio da je za njega svaka legalistička inicijativa ispravna.

"BiH nema legalni sistem, ne poštuju se pravne institucije, tako da da je inicijativa za mene ispravna. Inicijativa je dobra, ako će uroditi plodom. Bojim se da drugog odgovora nema i da je ovo jedini put  da se uspostavi pravni sistem u ovoj zemlji", naglašava Duraković.

Sjednica Upravnog odbora PIC-a je odgođena zbog, kako je saopšteno, neusaglašenih stavova tako da je pitanje referenduma o Danu RS-a i dalje otvoreno. 

"Vjerovatno se trebaju provesti dodatne konsultacije, zvaničnici vjerovatno nemaju nekog stava po tom pitanju. Tek kada PIC donese odluku, moći ćemo zaključiti kako pojedine države tretiraju ovo pitanje", smatra Duraković.

Zastupnik u državnom parlamentu, Sadik Ahmetović je najavio pokretanje inicijative za otcjepljenje Srebrenice iz RS-a, a Duraković je otvoreno pružio podršku ovom prijedlogu.

"Ovakve stvari nekada nisu bile realne, ali nažalost sada su realnost. I ova inicijativa za referendum 25.9 je nekome bila nerealna, ali sada se vidi da je i ta mogućnost izvjesna. Nažalost, ovo nisu jedni problemi Bošnjaka u RS-u", smatra Duraković.

Upitali smo Durakovića da li je odgovor na provokacije političara iz RS-a istom mjerom ispravan, a načelnik Srebrenice naglašava da on nikada ne bi bio zagovaratelj inicijativa koje destabiliziraju političke prilike u BiH.

"Ovo je jedini odgovor na neke inicijative koje dolaze iz Banjaluke. Ipak, ništa konkretno po tom pitanju nije učinjeno. Sadik Ahmetović je rekao da će pozvati političke aktere da razgovaraju, ali ja nisam vidio da je takav sastanak bio tako da ne mogu u njegovo ime i govoriti", zaključio je Duraković.

Podsjećamo, Srebrenica je 2007. godine pokrenula sličnu inicijativu, ali tada je izostala podrška međunarodne zajednice i određenih politika u BiH. 

(Novi.ba)

 

 

Ne propustite